EU hevelt extremisten over naar zwarte lijst

De EU heeft met ingang van dinsdag zeven nieuwe groepen toegevoegd aan haar zwarte lijst van terroristische organisaties. Het gaat om vijf Palestijnse groepen, een extremistische joodse organisatie en de Colombiaanse guerrillabeweging FARC....

De belangrijkste Palestijnse groep is de al Aqsa martelarenbrigade, de gewapende arm van Arafats Fatah-beweging. De brigade heeft de verantwoordelijkheid opgeeist voor diverse zelfmoordaanslagen. Vanaf nu gelden ook het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, die de moord op de Israëlische minister Ze'evi op zijn naam zou hebben, het kleinere Palestijns Bevrijdingsfront, de Abu Nidal Organisatie en de Heilige Landstichting voor Hulp en Ontwikkeling als terroristen. Deze laatste zou geld naar de militante Hamasgroep te loodsen.

Dat de EU deze Palestijnse organisaties in de ban heeft gedaan, is een belangrijke politieke overwinning voor de Israëlische premier Sharon. Maar hij moest ook een veer laten: de door Iran gesteunde Hezbollah is niet in de ban gedaan. Ook de joods-extremistische groep Kahane Chai geldt nu als een terreurgroep.

De Colombiaanse regering had fel gepleit voor het diskwalificeren van de marxistische FARC, verantwoordelijk voor veel bomaanslagen en bloedbaden in eigen land. De lijst telt sinds dinsdag 31 organisaties en 35 personen. Er staan vier 'nieuwe' Basken op de lijst, die verdacht worden van een ETA-lidmaatschap.

De zwarte lijst bestaat sinds 11 september en lijkt veel op zijn Amerikaanse pendant. Het is de tweede keer dat hij uitgebreid is. De meest concrete strafmaatregel die de groepen treft, is het bevriezen van hun banktegoeden. Maar daartoe moeten de vijftien lidstaten elk apart maatregelen uitvaardigen. Aangezien dat gauw enkele weken neemt, hebben de groepen tijd om tegoeden weg te halen.

Deze maand nog ontving een Franse Europarlementariër de nummer twee van de FARC in Parijs. Hoewel de zwarte lijst geen visumverbod eist, zullen dit soort bezoekjes in de toekomst moeilijk verkoopbaar zijn.

Meer over