EU geeft toe: deel veestapel wordt ingeënt

Alle 115 duizend runderen, varkens, schapen en geiten in de driehoek Zwolle-Deventer-Apeldoorn zullen de komende dagen worden gevaccineerd. De 54 duizend runderen kunnen in leven blijven voor latere consumptie, de andere dieren worden alsnog vernietigd....

Op een kleine varkensboerderij in Horstmar, op veertig kilometer van Nederland, zijn symptomen van mond- en klauwzeer (MKZ) aangetroffen. De honderd varkens op het bedrijf zijn gisteren uit voorzorg geruimd.

Volgens minister Brinkhorst van Landbouw maakten drie nieuwe uitbraken van mond- en klauwzeer - twee in Oene en één in Olst - duidelijk dat het virus in Nederland niet onder controle is. 'Afgelopen dagen is duidelijk geworden dat het zich steeds verder verspreidt', aldus Brinkhorst. Het aantal MKZ-gevallen ligt nu op vijftien.

Gisteravond om acht uur is daarom het gebied dat begrensd wordt door de IJssel en de Veluwezoom, de spoorlijn Apeldoorn-Deventer en Amersfoort-Zwolle afgesloten. Politie en marechaussee zijn ingezet.

Dieren mogen het gebied niet uit, mensen wel. Vandaag wordt met vaccinatie begonnen. De 46 duizend varkens, tienduizend schapen en 3500 geiten moeten binnen enkele weken worden geruimd. Brinkhorst wil in overleg met de boerenorganisaties beslissen wat er met de 54 duizend koeien moet gebeuren.

Als de boeren de runderen in leven willen houden, moet het gebied van Brussel een jaar op slot. Export is dan verboden. Het vlees van de ingeënte dieren moet in Nederland worden geconsumeerd, evenals de melk die de gevaccineerde dieren produceren.

Een andere voorwaarde is dat de ingeënte dieren in slachterijen binnen het gebied moeten worden geslacht en daar ook behandeld moeten worden voor consumptie. Dat runderen wel en de andere dieren niet gespaard kunnen worden, komt volgens Brinkhorst doordat rundvlees beneden een bepaalde zuurgraad vrij is van besmetting. Dat gaat voor de andere dieren niet op.

Het kabinet, dat de afgelopen dagen over het nieuwe regime heeft vergaderd, beseft volgens Brinkhorst dat het een ingrijpende maatregel is. Alternatieven zijn bekeken, maar het kabinet zag geen andere aanpak. 'Zachte heelmeesters maken stinkende wonden', aldus Brinkhorst. Hij hoopt met de maatregel Britse toestanden te voorkomen. De Tweede Kamer steunt de aanpak van de bewindsman.

De nieuwe maatregel is niet van toepassing op het wild in het gebied. Brinkhorst verwacht dat het wild vrij blijft van besmetting doordat het nationale park De Hoge Veluwe vorige week is afgeschermd met tachtig kilometer gaas en prikkeldraad.

Meer over