EU eens over economische sancties tegen Rusland

De Europese Unie gaat economische sancties instellen tegen Rusland, wegens de Russische agressie en bemoeienis in buurland Oekraïne. Daarover zijn de ambassadeurs van de 28 landen bij de EU het vandaag eens geworden, zo is in Brussel vernomen.

Redactie
Mensen komen uit hun huis na een granaataanval in Donetsk. Beeld afp
Mensen komen uit hun huis na een granaataanval in Donetsk.Beeld afp

Zo wordt het voor Russische banken die voor minimaal 50 procent in handen zijn van Moskou onmogelijk op de Europese financiële markten geld op te halen. Bovendien komt er een wapenembargo voor nieuwe contracten en er komt een exportverbod voor producten als nachtkijkers, helmen en kogelvrije vesten.

Daarnaast mag er niet langer technologie worden geleverd aan Rusland voor de winning van olie via diepzeeboringen of schaliegaswinning.

In een vanavond uitgegeven verklaring liet de EU weten zwaar teleurgesteld te zijn dat Moskou gemaakte beloftes niet heeft nagekomen. 'Wapens en militairen blijven de grens van Rusland naar Oekraïne oversteken. Sterke door de Russische staat gesponsorde propaganda blijft de illegale acties van de separatisten ondersteunen. Met boosheid en frustratie zijn wij getuige van het vertraagd toegang geven tot de rampplek, van het geknoei met de resten van het vliegtuig en van de respectloze behandeling van de lichamen', aldus de verklaring.

Tegoeden bevroren
De ambassadeurs besloten eveneens om de zwarte lijst uit te breiden met acht personen en drie instanties, aldus bronnen in Brussel. Zij zullen de EU niet meer in mogen en hun tegoeden worden bevroren. De namen worden pas vrijgegeven bij de officiële publicatie, maar er staan vier ingewijden van de Russische president Vladimir Poetin op. Op de sanctielijst prijkten al de namen van 87 personen en 20 instanties.

Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad. Beeld belga
Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad.Beeld belga

Europa zet Rusland al sinds maart onder druk. In eerste instantie werd overleg over visumvrij verkeer met Rusland opgeschort, evenals de onderhandelingen over een nieuw algemeen (handels-)akkoord. Daarna ging de EU over tot gerichte maatregelen tegen personen of instellingen die op een of andere manier schuldig zijn aan de onrust in Oost-Oekraïne of ervan profiteren, en ook tegen degenen die betrokken zijn bij de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim.

Lange tijd wilde de EU niet overgaan tot zwaardere, economische sancties (fase drie). Maar het neerschieten van een passagierstoestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne door vermoedelijk separatisten die gesteund worden door Moskou was de druppel die de emmer deed overlopen. De vliegtuigcrash kostte het leven van alle inzittenden, onder wie 195 Nederlanders.

De Russische president Vladimir Poetin Beeld ap
De Russische president Vladimir PoetinBeeld ap
Meer over