Nieuws

EU belooft Turkije miljarden als Erdogan provocaties stopt en rechtsstaat respecteert

De EU is bereid vanaf de zomer de banden met Turkije aan te halen als dat land afziet van nieuwe provocaties tegen Cyprus en Griekenland en de rechtsstaat respecteert. Bij zo’n ‘positieve dynamiek’ overweegt de EU miljarden euro’s te verstrekken voor de opvang van vluchtelingen in Turkije en de handel uit te breiden.

Marc Peeperkorn
President Erdogans aankondiging om een internationaal verdrag voor vrouwenrechten op te zeggen, is geen goed voorteken. Beeld Reuters
President Erdogans aankondiging om een internationaal verdrag voor vrouwenrechten op te zeggen, is geen goed voorteken.Beeld Reuters

De Europese regeringsleiders gaven donderdag – na een stevige discussie vooraf met de Cypriotische president Anastasiades – de aanzet tot deze ‘dooi’ in de ijzige relatie met Turkije. Het is voor het eerst in vijf jaar dat de EU toenadering zoekt tot Ankara.

De leiders verwelkomen dat Turkije is gestopt met boringen in de Middellandse Zee bij gasvelden waar ook Cyprus aanspraak op maakt. Verder lijkt Ankara weer geïnteresseerd in overleg in VN-verband over het door Turkije bezette noordelijke deel van Cyprus en stuurt president Erdogan aan op een betere relatie met Athene. Onder voorwaarde dat deze ontwikkelingen verdergaan, is de EU bereid de samenwerking met Turkije te versterken.

De leiders vroegen de Europese Commissie een voorstel te maken voor nieuwe financiële steun voor de miljoenen vluchtelingen die Turkije opvangt. In 2016 trok de EU daar al 6 miljard euro voor uit, in ruil voor het tegenhouden en terugnemen van migranten die naar de Griekse eilanden kwamen. Het merendeel van dit geld is gebruikt, het nieuwe voorstel gaat volgens betrokkenen wederom om miljarden euro’s.

Terreurbestrijding

Een tweede ‘wortel’ die de Unie voorhoudt, is verbetering van de handelsrelatie tussen de EU en Turkije. Verder willen de leiders overleg ‘op hoog niveau’ met Ankara over terreurbestrijding, klimaatverandering en het indammen van de coronapandemie. Omfloerst wordt ook een versoepeling van de visavereisten aangekaart voor Turken die naar de EU willen reizen. Veel van deze zaken waren al eerder (2016) aan Turkije toegezegd, maar verdwenen naar de achtergrond nadat Erdogan de mislukte staatsgreep in de zomer van 2016 had misbruikt om de democratische vrijheden de nek om te draaien.

In juni beslissen de leiders of de beloften worden omgezet in daden. ‘Het is een tweetrapsraket’, zegt een EU-ambtenaar. ‘Als Turkije terugvalt in provocaties, gebeurt er niets.’ Erdogans recente aankondiging om een internationaal verdrag voor vrouwenrechten op te zeggen, is geen goed teken aan de wand. Als dat de trend wordt en Erdogan hem onwelgevallige politici en media blijft achtervolgen, komen er geen wortels, maar sancties. De EU waarschuwt dan de handelsbetrekkingen af te knijpen en de Turkse toeristische sector te treffen met negatieve reisadviezen.

Meer over