nieuws

EU-baas Michel moet dekking zoeken bij bezoek aan Odesa na Russische raketaanval

EU-president Charles Michel heeft dekking moeten zoeken tijdens een verrassingsbezoek aan Oekraïne. Michel moest een gesprek met premier Denys Shmyhal in Odesa plotseling afbreken toen het gebied rond de zuidelijke havenstad doelwit werd van een Russische aanval met kruisraketten.

Stieven Ramdharie
EU-president Charles Michel en de Oekraïense premier Denis Shmygal in een schuilkelder in Odesa.  Beeld Dario Pignatelli via Reuters
EU-president Charles Michel en de Oekraïense premier Denis Shmygal in een schuilkelder in Odesa.Beeld Dario Pignatelli via Reuters

De EU-topman zweeg maandag over het incident, maar een hoge EU-functionaris bevestigde dat Michel naar een veilige schuilplaats werd gebracht. Volgens Oekraïne vuurde het Russische leger vanuit de Krim vier kruisraketten af op Odesa. Op zondag was de stad ook al het doelwit van Russische raketaanvallen.

Michel liet zich in Odesa zien om zijn solidariteit te betuigen met Oekraïne en om Europadag te vieren. Op deze dag wordt de Schumanverklaring van 1950 herdacht die de basis legde voor verregaande Europese samenwerking. Deze Europese feestdag valt samen met Overwinningsdag waarop de Russen de overwinning op nazi-Duitsland vieren. Hoewel Kyiv vooraf had gewaarschuwd dat Rusland vanwege Overwinningsdag mogelijk meer raketten zou afvuren, liet de EU-topman zich er niet van weerhouden om de belegerde havenstad te bezoeken.

In de straten van Odesa nam de EU-topman een video op waarin hij de stad een ‘smeltkroes van Europa’ noemde. ‘De stad waar Poesjkin zei dat je er Europa kan voelen’, aldus Michel, doelend op de Russische dichter Alexandr Poesjkin. ‘En waar vandaag het Oekraïense volk hun monumenten beschermt tegen kogels en raketten, en hun vrijheid van Russische agressie. Wij laten ons niet intimideren door Rusland.’ Michel sprak via een videoverbinding ook met president Volodimir Zelenski.

Raketaanvallen vanuit Zwarte Zee

De EU-topman bekritiseerde de Russische blokkade van de haven van Odesa, waardoor de export van landbouwproducten niet meer mogelijk is. ‘Wij hebben een wereldwijde reactie nodig’, aldus Michel die overvolle silo’s met graan en maïs bezocht. Hij liet zich verder voorlichten door de commandant van de Oekraïense marine over de raketaanvallen die de Russen vanaf de Zwarte Zee uitvoeren sinds het begin van de invasie.

De Russische marine gebruikt schepen van de Zwarte Zeevloot om vooral Kalibr-kruisraketten af te vuren op doelwitten tot ver in het westen van Oekraïne. Waarom Michel er geen gewag van maakte dat hij even dekking moest zoeken, is niet duidelijk. Mogelijk wilde hij het beeld voorkomen dat zijn verrassingsbezoek werd bedreigd door het optreden van de Russen.

Andere regeringsleiders konden tot nu toe ongehinderd in de straten van onder meer Kyiv lopen. In de VS groeit de druk op president Joe Biden om Kyiv te bezoeken, maar vanwege zorgen over de veiligheid van de president heeft het Witte Huis hier tot nu toe van afgezien. First Lady Jill Biden bracht zondag wel een verrassingsbezoek aan het westen van Oekraïne, waar ze onder anderen sprak met de vrouw van Zelenski.

Uitputting precisiewapens

Terwijl maandag opnieuw zwaar werd gevochten in Oost-Oekraïne, waar de Russen de Donbas proberen in te nemen, waarschuwden de Britten dat de Russische voorraad precisiewapens begint op te raken. Volgens het Britse ministerie van Defensie is het arsenaal hightechwapens, zoals kruisraketten, ‘hoogstwaarschijnlijk flink uitgeput’. Hierdoor zijn de Russen volgens Londen gedwongen gewone bommen te gebruiken die minder trefzeker zijn en veel meer slachtoffers veroorzaken.

‘Rusland zal waarschijnlijk problemen hebben om de precisiewapens die het al heeft verbruikt te vervangen’, aldus het ministerie. ‘De Russische invasie heeft tekortkomingen aan het licht gebracht in hun vermogen om op grote schaal precisieaanvallen uit te voeren.’ Eerder wezen de Verenigde Staten er al op dat de bodem van de voorraad precisiewapens van Moskou in zicht kwam. Vorige week zei het Pentagon dat de Russen 2.125 hightechraketten hadden afgevuurd vanaf onderzeeboten, andere marineschepen en bommenwerpers.

De Oekraïense staatssecretaris voor Defensie Hanna Malyar noemde de situatie in het oosten van het land ‘moeilijk’. Met name Charkiv wordt zwaar bestookt. In de Donbas proberen de Russen verder op te rukken na de inname zaterdag van het plaatsje Popasna. Volgens de VS en Oekraïne poogt het Russische leger al weken door te stoten om het Oekraïense leger in de Donbas te omsingelen, maar is er nog altijd geen grote terreinwinst geboekt door de Russen.

Meer over