EU-akkoord pensioenfondsen

De EU-ministers van Financiën zijn het dinsdag eens geworden over regels voor pensioenfondsen. Die maken het onder meer voor Nederlandse fondsen mogelijk om klanten te werven over de landsgrenzen....

Door het akkoord gelden de strenge beleggingsregels die sommige landen hun fondsen opleggen, zoals een maximumpercentage dat in aandelen mag worden gestopt, alleen voor fondsen die puur nationaal werken. Voor Nederland verandert niets, behalve de internationaliseringsoptie.

De ministers konden het niet eens worden over regels voor energiebelasting, zoals een minimumniveau voor de benzineaccijns. Het compromisvoorstel was al erg mager: de minima waren erg laag en bovendien golden voor tal van industrieën lange overgangstermijnen, waardoor voor Nederland nauwelijks iets zou veranderen. Toch was er geen akkoord.

'Het was een bescheiden voorstel, maar het was een stap voorwaarts in dit dossier', zei minister Zalm na afloop. De ministers gaan er over enkele weken nogmaals over praten, maar Zalm houdt er rekening mee dat dan evenmin een akkoord mogelijk is. In dat geval is het gelijktrekken van de energietaksen in de EU voor zeer lange tijd uitgesteld. Spanje was immers de grootste tegenstander, maar omdat dat land tot eind juni voorzitter is, moest het zich tijdelijk wat toegeeflijker opstellen.

Meer over