Nieuws

EU-akkoord over eerste sancties tegen China sinds 1989

Vanwege mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren straft de Europese Unie vier Chinese functionarissen en een instantie of bedrijf met sancties. Dat schrijven persbureau Reuters en de Wall Street Journal.

Redactie
Een gemaskerde demonstrant tijdens een betoging in Hongkong in december 2019, waar geprotesteerd werd tegen de Chinese behandeling van Oeigoeren. Beeld Getty Images
Een gemaskerde demonstrant tijdens een betoging in Hongkong in december 2019, waar geprotesteerd werd tegen de Chinese behandeling van Oeigoeren.Beeld Getty Images

Om welke functionarissen het precies gaat, maakt de EU pas op 22 maart bekend. Op die dag geven de buitenlandministers van de EU-lidstaten hun fiat voor de sancties. Maar een akkoord is al bereikt, aldus EU-bronnen.

Het worden de eerste sancties tegen China sinds 1989, toen de Chinezen werden gestraft voor het bloedig neerslaan van de opstand op het Tianmen-plein. De vier Chinezen mogen niet meer naar EU-landen reizen en kunnen niet bij eventuele tegoeden in de EU.

De Chinese ambassadeur voor de EU maakt zich ‘ernstig zorgen’ over de voorgenomen sancties, schrijft de South China Morning Post. Hij noemt de voorgenomen acties ‘confronterend’. China is na de Verenigde Staten de belangrijkste handelspartner van de EU. Brussel werd eerder deze week al gewaarschuwd vanuit Beijing. ‘Wij zullen niet terugdeinzen.’

Genocide

Vorige week concludeerden vijftig experts dat China volkerenmoord pleegt: het land schendt met zijn behandeling van de Oeigoeren alle artikelen van het Genocideverdrag van de Verenigde Naties.

Eind februari stemde een Kamermeerderheid voor een voorstel om de onderdrukking van de Oeigoeren als genocide te bestempelen. De Oeigoeren vormen een islamitische minderheid in het uiterste westen van China, tegen de grens met Kazachstan. Zij worden hevig onderdrukt door de Chinese staat. Oeigoeren worden opgesloten in concentratiekampen waar ze worden gemarteld, gesteriliseerd en dwangarbeid moeten verrichten. Mensenrechtenactivisten maken hier al langer melding van, net als de Verenigde Naties.

De EU heeft ook al sancties lopen tegen vier Russische functionarissen wegens het gevangen zetten van Aleksej Navalny. De bekende oppositieleider zit in een strafkamp in de buurt van Moskou.

Meer over