Ethiopische asielzoekers maken weer de dienst uit op NK veldlopen Winnaar gediskwalificeerd wegens verkeerde kleur broek

Aan het glooiende parkoers lag het niet, de enthousiaste zon viel ook niets te verwijten, de wedstrijd kende een boeiend verloop, maar toch werd de NK veldloop een tamelijk lachwekkende gebeurtenis....

ROLF BOS

Van onze verslaggever

Rolf Bos

TILBURG

Aiduna Aitnafa en Tadesse Woldemeskel lopen voor atletiekvereniging PSV. Ze hadden gisteren in het Tilburgse Leypark allebei het correcte shirt aan - rood-wit -, maar alleen Woldemeskel hulde zich in de juiste, witte broek. Aitnafa droeg rood. Voor het verloop van de wedstrijd maakt zo'n andere kleur natuurlijk niets uit, maar na afloop bleek de jury onverbiddelijk.

'Regels zijn regels' riep scheidsrechter Jan Snoeren, 'de reglementen zijn er niet voor niks.' Diskwalificatie. Dat gebeurde overigens pas, nadat Aitnafa gehuldigd was. Dus volgde even na vijven, na verwerping van het protest van Aitnafa, een tweede huldiging, met ditmaal wel een correct geklede winnaar op het podium. De naam van Aitnafa werd uit de uitslagenlijst geschrapt.

Jammer, al moet gezegd dat het 'Denk aan het juiste tenue' de gehele dag al door de luidsprekers had geklonken. Maar misschien verstaan Afrikaanse Nederlanders de taal nog niet zo goed, misschien ook was Aitnafa zo geconcenteerd op de komende start, dat hij helemaal níets hoorde. Jammer ook, dat een wedstrijdleiding niet de moeite nam, om vooraf de kledij van de (top-)lopers even te controleren. Behalve de asielzoekende Ethiopische hardloper, werden gisteren nog zeven andere atleten betrapt op verkeerd kleedgedrag.

De diskwalificatie wierp een smet op een verder mooie wedstrijd. Dat de vele hardlopende Ethiopische asielzoekers tijdens dit NK een rol van betekenis zouden spelen, was niet verrassend. Vorig jaar al stonden drie donkere atleten op het podium van het Nederlands kampioenschap (dat in 1995 in Wassenaar werd gehouden). De kans was groot dat het in Tilburg niet anders zou zijn.

Vooraf had het Nederlandse talent Greg van Hest (vorig jaar een van de weinigen die tijdens een tien kilometerrace op de weg onder de 28 minuten bleef) al geroepen dat hij een aanval op 'die Afrikanen' zou wagen. Hij hield woord. Het was een dappere maar domme poging, Van Hest liep een aantal ronden op kop, maar sprong niet al te slim met zijn krachten om. Het Ethiopische trio Tessema, Aitnafa en Woldemeskel strafte hem af. Uiteindelijk werd de Tilburger met een zesde plaats de beste 'echte' Nederlander. Na het 'broekincident' schoof hij nog een plaatsje op.

Van Hest weet zijn verlies aan het 'ploegenspel' van de Ethiopiërs. 'Ik ben alleen, ze lopen allemaal tegen mij. Dat samenwerken, dat zit in hun instinct, toch? Het maakt ze niet uit wie er wint, als het maar géén Nederlander is. Marcel Versteeg en Ron Gielen konden mij niet helpen, ze kwamen kracht tekort. Maar als ze die wel hadden gehad, dan zouden zij het nog niet doen. De Nederlandse hardloper is veel te individualistisch ingesteld.'

De Ethiopiërs - langer dan twee jaar in Nederland, dus gerechtigd om legaal aan een NK mee te doen - hoorden het glimlachend aan. Tessema, nog niet helemaal hersteld van een slepende blessure en vorig jaar Nederlands kampioen op de halve marathon, de veldloop èn de 10.000 meter, ontkende het ploegenspel: 'Wij lopen ook allemaal voor onszelf, we zijn er niet op uit om Nederlanders te laten verliezen. Dat ik vandaag niet won, had alles te maken met de felle eindsprint van Aiduna.'

Tessema kreeg vorige week te horen dat hij niet voor Nederland mag uitkomen tijdens de WK veldloop in Zuid-Afrika, die op 26 maart plaatsvindt. Hij had er wel op gehoopt, gezien ook het feit dat de in Denemarken woonachtige Kenyaan Wilson Kipketer tijdens de WK atletiek in Göteburg in 1995 als 'Deen' de 800-meter-titel had gewonnen.

De internationale atletiek-unie (IAAF) bleek daar achteraf niet zo gelukkig mee. IAAF secretaris Istvan Gyulai meldde vorige week aan Bert Paauw, technisch directeur van de atletiekunie (KNAU) dat de IAAF zich in Kaapstad, tijdens de WK veldloop, gaat beraden over de 'zaak-Kipketer'. Te laat voor Tessema dus. Paauw: 'Waarschijnlijk gaat de IAAF de IOC-regel toepassen. Een atleet mag pas voor een land uitkomen als hij genaturaliseerd is.'

Voor de talentvolle Tessema, die drie jaar geleden vanuit Engeland naar Nederland overstak en asiel aanvroeg, loopt nu een 'spoedaanvraag' tot naturalisatie. Paauw: 'Justitie zet er vaart achter, maar ik heb echt geen idee of en wanneer Tessema's Nederlandse paspoort afkomt.' Mocht dat snel zijn, dan kan Tessema eventueel, mits hij voldoet aan de limiet op de 10.000 meter, nog naar Atlanta. Op 7 juli is de deadline van de KNAU.

Tessema of geen Tessema, in Atlanta zullen, behoudens een nu al zekere Ellen van Langen en eventueel Bert van Vlaanderen, weinig Nederlandse atleten hardlopen. Hoe anders is dat tijdens de WK veldloop in het Zuidafrikaanse Stellenbosch. Liefst zestien Nederlanders (vrouwen, mannen, junioren) zullen daar acte de présence geven.

Een verbazingwekkend aantal, des te meer omdat de beste lopers van het gisteren gehouden NK - asielzoekers immers - er niet door de stof en de modder mogen rennen. Het passagiersvliegtuig vol 'echte' Nederlanders richting Kaapstad zal onder meer gevuld zijn met Greg van Hest, René Godlieb, Marcel Versteeg, Kamiel Maasse, Peter van de Velden, Marcel Laros, Mieke Aanen, Gabrielle Vijverberg, Kristyna Loonen, Grete Koensen en Ron van Diepen.

Ze gaan er, vertelt Paauw, vooral als landenteam heen. Individueel hebben ze er niets in de melk te brokkelen. Wie de Nederlanders gisteren temidden van de asielzoekende Afrikanen heeft zien ploeteren, weet waarom. Tijdens een simpel NK weten ze zich al geen raad met de vele zwarte beloftes, nog pijnlijker wordt het natuurlijk op een heus WK.

Daar immers krijgen ze te maken met de ware antilopen - uit Ethiopië en Kenya. En al zou de helft van die Afrikanen een verkeerde broek dragen, dan nog is in Stellebosch een stek bij de Top-30 voor een Nederlander een utopie.

TILBURG: NK veldloop: mannen: 1. Woldemeskel 12.000 m in 36.18, 2. Tessema 36.29, 3. Woldemariam 36.35, 4. Woldeslasa 36.42, 5. Van Hest 36.45, 6. Gielen 36.52, 7. Godlieb 37.01, 8. Versteeg 37.17, 9. Van de Velden 37.29, 10. Van Diepen 37.32. Winnaar Aitnafa gediskwalificeerd wegens het dragen van een onjuist clubtenue.

Eindstand Univé crosscircuit: 1. Woldemeskel 150 pnt, 2. Woldemariam 142, 3. Aitnafa 125, 4. Versteeg 118, 5. Woldeslasa 108.

Vrouwen: 1. Aanen 6000 m in 20.50, 2. Vijverberg 20.55, 3. Loonen 21.03, 4. Heeren 21.08, 5. Van de Bilt 21.09, 6. Koens 21.11, 7. Freriks 21.14, 8. Zantinga 21.27, 9. Van der Linde 21.30, 10. Hofmans 21.46.

Eindstand Univé crosscircuit: 1. Koens 90 pnt, 2. Aanen 85, 3. Loonen 74, 4. Vijverberg, Heeren 60.

Meer over