Ethiopië meldt overwinning op leger Eritrea

De Ethiopische regering heeft zondag de 'totale overwinning' gemeld in de grensoorlog met Eritrea. Het buurland heeft een 'monumentale en vernederende nederlaag' geleden....

Reuters, AP

ADDIS ABEBA

Zaterdag had Eritrea de Veiligheidsraad van de VN gemeld akkoord te gaan met het vredesplan van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE). Ethiopië zweeg zondag over die mededeling van de Eritrese regering. De Ethiopiërs hadden in november al ingestemd met het plan van de OAE.

De instemming van de Eritreeërs kwam nadat vorige week duidelijk was geworden dat hun militaire positie onhoudbaar was geworden. Een regeringswoordvoerster in Addis Abeba zei dat de Eritrese troepen vrijdag al een beslissende klap hadden gekregen. 'De vijand is volledig uit het gebied verjaagd', zei ze.

Tienduizenden Eritrese soldaten zouden zijn gedood, gewond of gevangen genomen. Omdat vorige week, toen de strijd het hevigst was, geen journalisten meer tot het gebied werden toegelaten, kunnen de beweringen van de Ethiopische regering niet worden geverifieerd.

De woordvoerder van de Eritrese regering, Yermane Gebremeskel, gaf zondag toe dat Eritrea de controle over Badme heeft verloren, maar hij ontkende dat er sprake was van een nederlaag. Niettemin omschreef hij de stemming in de hoofdstad Asmara als 'duidelijk ongelukkig'. In Addis Abeba daarentegen werd op straat volop feestgevierd.

Volgens Gebremeskel hebben Ethiopische troepen zondag opnieuw een offensief ingezet. Van Ethiopische zijde werd dit ontkend.

Eritrea werd in 1993 na een referendum op een vreedzame manier onafhankelijk van Ethiopië. De duizend kilometer lange grens, in grotendeels onbewoond gebied, werd nooit officieel gemarkeerd. De betrekkingen verslechterden toen Eritrea in 1997 een eigen munt invoerde, de nakfa, om de Ethiopische birr te vervangen.

De ongeveer 400 vierkante kilometer grote Badme-driehoek werd in mei door Eritrea bezet. Na twee maanden van gevechten, waarbij ongeveer duizend doden vielen, bleef het acht maanden rustig, maar op 6 februari laaide de strijd weer op.

De Veiligheidsraad, met in zijn midden secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties, kwam zaterdagavond achter gesloten deuren in spoedzitting bijeen. Na afloop riep een woordvoerder de strijdende partijen op af te zien van verder geweld en de huidige vijandelijkheden onmiddellijk te beëindigen.

Meer over