Eten doen de onderhandelaars ook aan één tafel

Solide, duurzaam en sociaal zijn de steekwoorden van het nieuwe kabinet. Veel meer duidelijkheid is er nog niet...

Van onze verslaggever Philippe Remarque

Veel meer dan dat er belangrijke vooruitgang is geboekt en er nog knopen moeten worden doorgehakt, hadden de drie onderhandelaars Balkenende, Bos en Rouvoet ook vrijdag voor de deur van landhuis De Zwaluwenberg niet te melden.

Maar een boodschap was er wel, in de lichaamstaal, de vriendschappelijke formuleringen, de informele kleding en in het feit dat de geheimhouding nog steeds lukt: deze politici zijn elkaar genaderd en gaan erin slagen een kabinet in elkaar te zetten.

Bij het omzeilen van echte antwoorden citeerden de voormalige tegenstanders Bos en Balkenende elkaar instemmend: ‘Zoals Jan Peter Balkenende zei...’; ‘Wouter zegt...’

Toen het optreden voorbij was en ze hun koffers gingen pakken, hielden de drie nog een hartelijk onderonsje. Bos lachte intens om Balkenende, greep hem bij de elleboog en klopte op zijn schouder.

De Zwaluwenberg is een landgoed dat dient als zetel van de inspecteur-generaal van de krijgsmacht. De drie fractieleiders, hun secondanten en informateur Wijffels hebben er de afgelopen dagen tot ’s avonds twaalf uur onderhandeld, slechts onderbroken door maaltijden. Ook het ontbijt werd aan één tafel genuttigd.

Na middernacht zaten Balkenende, Bos en Rouvoet nog met een glas na te praten.‘We komen met een ambitieus programma’, zei Balkenende. Volgens hem willen de drie een solide beleid, sociaal gehalte en duurzaamheid. De afgelopen dagen is veel gesproken over het begrotingsoverschot en de gewenste investeringen.

Driekwart van de onderwerpen is behandeld. Er zijn al belangrijke beslissingen genomen. Eerder had de PvdA gesuggereerd dat daar vrijdag iets over zou worden gezegd. Maar de onderhandelaars benadrukten dat zaken in samenhang moeten worden gezien en dat er daarom niets bekend kan worden gemaakt.

Bos: ‘Deelakkoorden naar voren halen is leuk en spannend, maar dient de vooruitgang van de onderhandelingen niet.’ Want op een aantal belangrijke punten is het volgens hem nog niet gelukt overeenstemming te bereiken.

Rouvoet was tevreden, maar zei dat volgende week echte knopen zouden worden doorgehakt. ‘Het wordt een stevige agenda.’

Maandag wordt in het Catshuis verder gesproken. Eventueel trekken de onderhandelaars zich in de loop van de week opnieuw terug op een plaats buiten Den Haag.

De fractievoorzitters verlaten vrijdag na de formatiebesprekingen de Zwaluwenberg in Hilversum. Van links naar rechts: André Rouvoet (Christenunie), Jan Peter Balkenende (CDA) en Wouter Bos (PvdA). Volgens Balkenende is er de afgelopen dagen een belangrijke voortgang geboekt. (ANP) Beeld
De fractievoorzitters verlaten vrijdag na de formatiebesprekingen de Zwaluwenberg in Hilversum. Van links naar rechts: André Rouvoet (Christenunie), Jan Peter Balkenende (CDA) en Wouter Bos (PvdA). Volgens Balkenende is er de afgelopen dagen een belangrijke voortgang geboekt. (ANP)
Meer over