ETA pleegt aanslag in Baskenland

In het noorden van Spanje is in de nacht van zondag op maandag een bom afgegaan. Niemand raakte gewond door de explosie in de Baskische stad Getxo, aldus de Spaanse radio....

De aanslag is vermoedelijk gepleegd door de afscheidingsbeweging ETA. De terroristische organisatie, die streeft naar een onafhankelijk Baskenland, had een uur voor de explosie een waarschuwingstelefoontje gepleegd.

Een man belde de regionale verkeersdienst dat een bestelbusje zou exploderen langs de promenade van de kustplaats niet ver van Bilbao. De politie zette vervolgens de omgeving af waarna het voertuig even voor 01.00 uur ontplofte.

Woensdag kwam een politieman om het leven en raakten vier gewond toen in Baskenland ook een bestelbusje ontplofte. Ook die aanslag zou zijn gepleegd door de ETA.

De verboden organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van meer dan 820 mensen. In maart 2006 sloot het een eenzijdig ‘permanent’ staakt-het-vuren, maar in juni vorig jaar zag het daar weer van af. De ETA begon veertig jaar geleden een gewapende strijd om een onafhankelijk Baskenland. Dat zou delen van het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk moet beslaan.

(EPA) Beeld
(EPA)
Meer over