ETA plaatst bom in Madrid: 42 gewonden

Bij een bomaanslag van de Baskische terreurbeweging ETA in een buitenwijk van Madrid zijn woensdag zeker 42 gewonden gevallen. Niemand verkeert in levensgevaar....

De ontploffing van de autobom in de Spaanse hoofdstad was tevoren per telefoon aangekondigd aan de Baskische krant Gara door een man die zei namens ETA te spreken. Enkele uren voor de aanslag werden in verschillende Spaanse steden nog veertien veronderstelde ETA-leden opgepakt.

De bomauto, met twintig tot dertig kilo explosieven, ontplofte even na halftien 's ochtends bij een vestiging van het Franse computerbedrijf Bull, vlak bij het congrescentrum Ifema. Vermoedelijk kozen de aanslagplegers deze locatie omdat koning Juan Carlos er later op de dag een kunstmanifestatie zou openen in gezelschap van de Mexicaanse president Fox.

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero, die in Polen verblijft, zei in reactie op de aanslag dat er voor 'de ETA-terroristen en degenen die hen steunen' geen plaats is in de politiek en de samenleving. 'Bommen leiden slechts tot de gevangenis', aldus Zapatero.

Het Spaanse parlement heeft vorige week een Baskisch plan om de uit drie provincies bestaande regio grote autonomie te verlenen van de hand gewezen. De Baskische premier Juan José Ibarretxe had zijn plan gepresenteerd in de hoop de ETA daarmee definitief uit te schakelen. De vele arrestaties de afgelopen jaren van ETA-leiders hebben de terreurbeweging ernstig verzwakt.

Sinds de zomer heeft de ETA met enige regelmaat overal in Spanje bommen laten ontploffen. Steeds heeft de terreurbeweging vooraf gewaarschuwd, zodat er de afgelopen maanden geen doden zijn gevallen.

Op 30 januari, twee dagen voordat het autonomievoorstel van Ibarretxe werd verworpen, liet de ETA nog een kleine bom ontploffen in een strandhotel. Op 18 januari ontplofte een bom in Getxo, bij de Baskische stad Bilbao.

Meer over