ETA kondigt het einde aan van de gewapende strijd

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft donderdag het definitieve einde aangekondigd van haar 43 jaar durende gewapende strijd.

IÑAKI OÑORBE GENOVESI

AMSTERDAM - In een verklaring op de website van de Baskische krant Gara riepen drie gemaskerde ETA-leden de regeringen van Spanje en Frankrijk op tot een dialoog over de gevolgen van het bloedige conflict en de toekomst van Baskenland.

De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero verwelkomde de stap van de ETA als een 'overwinning van de democratie, de wet en de rede'. Toch was er onder veel Spanjaarden en Basken ook scepsis over de 'historische verklaring' aangezien de ETA met geen woord repte over het einde van de afscheidingsbeweging zelf; een eis die de Spaanse politiek al jaren stelt aan de ETA, dat in 1959 vreedzaam van start ging, maar steeds gewelddadiger werd.

Bovendien heeft de ETA in de loop der jaren diverse bestanden afgekondigd, die later met geweld weer werden verbroken. Dat was meestal omdat hardliners binnen de afscheidingsbeweging geen geduld konden opbrengen voor een langdurig proces waarin Spanjaarden en Basken politieke en sociale antwoorden moesten zoeken voor een toekomst zonder angst en terreur. Sinds de ETA eind jaren zestig besloot met liquidaties en bomaanslagen te strijden voor een onafhankelijk Baskenland in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk zijn ruim 800 mensen om het leven gekomen. Het laatste dodelijke slachtoffer was de Franse gendarme Jean-Serge Nérin in maart 2010.

De huidige aankondiging van de ETA volgde slechts drie dagen na een vredesconferentie in San Sebastian, waarop oud-topman Kofi Annan van de Verenigde Naties, Sinn Fein-leider Gerry Adams en de Ierse oud-premier Bertie Ahern de ETA opriepen het geweld af te zweren. Ook spoorden de mannen die eerder betrokken waren bij het vredesakkoord met het Iers republikeins leger (IRA) de ETA aan de Spaanse en Franse regering uit te nodigen voor gesprekken.

De drie gemaskerde ETA-leden refereerden donderdag in hun verklaring ook opzichtig aan de oproep van Annan, Adams en Ahern die volgens hen 'de ingrediënten voor een alomvattende oplossing van het conflict samenbrengt'. Maar ook zonder de oproep op de vredesconferentie werd al maanden een volgende stap verwacht van de ETA, die in januari al een permanent staakt-het-vuren had afgekondigd. De verbeterde samenwerking tussen de Spaanse en Franse veiligheiddiensten leidde de afgelopen jaren tot de aanhouding van bijna vierhonderd ETA-leden.

undefined

Meer over