ETA-commando in Spanje opgerold

De Spaanse politie heeft negen leden van de Baskische terroristische organisatie ETA gearresteerd. De aanhoudingen betekenen de ontmanteling van het zogeheten Commando Donosti, dat als een van de gewelddadigste ETA-commando's geldt....

Met de arrestaties van dinsdagavond en woensdagmorgen, op verschillende plaatsen in Baskenland, kreeg de ETA de tweede klap in evenveel dagen te verwerken. Eerder dinsdag had de Franse politie in Parijs al zes ETA-leden opgepakt. Een van hen is Javier Arizkuren, de leider van het militaire apparaat van de organisatie.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de ETA hard werkt aan de wederopbouw van de militaire structuur, die vorig jaar door een reeks arrestaties ernstig is ondermijnd. Volgens sommige terreurbestrijdingsspecialisten is het herstellen van de gevechtscapaciteit de voornaamste grond voor het bestand dat de ETA in september heeft afgekondigd.

Het Commando Donosti is verantwoordelijk voor een lange reeks bomaanslagen en moorden, waaronder de ontvoering van en moord op het gemeenteraadslid Miguel Angel Blanco. Die actie bracht in de zomer van 1997 miljoenen Spanjaarden op de been om te protesteren tegen het geweld van de ETA.

De grote politieke partijen in Spanje hebben positief gereageerd op de laatste politieacties. De aankondiging van de ETA dat ze voorlopig zal afzien van geweld betekent voor de regering niet dat zij de verdachten van ETA-moorden zal laten lopen. Zij gelooft niet dat de arrestaties de kans op vrede in Baskenland nadelig beïnvloeden.

Dat geldt niet voor de nationalistische partijen. Woordvoerder Egibar van de Baskische Nationalistische Partij (PNV), de grootste regeringspartij in de deelstaat, was nog het gematigst in zijn reactie: 'Ik hoop niet dat de arrestaties door de ETA en haar omgeving worden opgevat als een provocatie.'

Terreurbestrijdingsspecialisten stellen dat een kleine groep hardliners binnen de ETA tegen een bestand is en dat die opstelling nu mogelijk meer aanhang krijgt.

Arnaldo Otegi, leider van de politieke tak van de ETA, Herri Batasuna, meent echter dat de regering 'het vredesproces probeert op te blazen' met de arrestaties. 'Het is een oorlogsstrategie van de Spaanse en de Franse staat tegen Euskal Herri (Baskenland) als enig alternatief.' Het doel van de nationalisten, te weten volledige onafhankelijkheid van Baskenland, zal echter hoe dan ook bereikt worden, gebeure wat er gebeure, aldus Otegi.

De Jarrai, de aan de ETA gelieerde jeugdbeweging reageerde met een golf van straatgeweld. In een gebouw van de socialistische partij moest een bom onschadelijk worden gemaakt. In San Sebastian overviel een groep gemaskerde jongeren een autobus, die werd volgekalkt met ETA-leuzen. En een auto werd opgeblazen.

Meer over