ETA-bommen gaan af in noorden Spanje

In badplaatsen in het noorden van Spanje zijn zondag aan het begin van de middag vier bommen ontploft.

Een vrouw raakte door een rondvliegende steen gewond. Daarnaast kreeg een zwangere vrouw een paniekaanval. Zij moest in een ziekenhuis worden opgenomen.

De ETA had anderhalf uur voor de eerste aanslag in Cantabrië de brandweer van de Baskische buurprovincie gewaarschuwd. De eerste bom ging af bij de boulevard van het belangrijke toeristencentrum Laredo. De explosie was door het hele stadje te horen en veroorzaakte een 25 meter hoge wolk van stof en rook.

Toeristen waren drie kwartier voor de ontploffing van het strand gehaald en schuilden in cafés en bars. Die hadden hun rolluiken gesloten als bescherming tegen de klap.

De tweede explosie deed zich voor in de zandduinen bij Noja, ongeveer dertig kilometer van Laredo. Vanwege het slechte weer waren ook daar weinig vakantiegangers. De melding dat de politie een bomaanslag verwachtte, zorgde er wel voor dat toeristen in allerijl probeerden de plaats te verlaten.

De derde explosie was weer bij het strand in Laredo, de vierde op een golfbaan in Noja.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Perez Rubalcaba veroordeelde de aanslagen, meldde de Spaanse publieke televisiezender RTVE. ‘De beste manier om in de gevangenis te komen, is door bij de terreurorganisatie ETA te gaan’, zei de minister tijdens een persconferentie.

Oppositieleider Mariano Rajoy van de centrumrechtse Volkspartij (PP) liet weten dat zijn partij de regering steunt in haar poging de ETA te vernietigen. Rajoy feliciteerde de veiligheidsdiensten ‘die zeer snel hebben gehandeld’.

De ETA liet de afgelopen jaren in Spaanse vakantieoorden al ruim honderd bommen ontploffen. De organisatie hoopte daarmee de toeristische sector economisch te treffen, maar zonder resultaat.

De ETA strijdt sinds 1968 met terreur voor een onafhankelijk Baskenland. Bijna 850 mensen werden gedood. De politie heeft sinds 2000 meer dan 750 vermeende ETA-leden opgepakt. In maart 2006 sloot de ETA een eenzijdig ‘permanent’ staakt-het-vuren, maar in juni vorig jaar zag de beweging daar weer vanaf.

De laatste aanslag tot zondag was in mei in de Baskische stad Getxo. Een politieman kwam om het leven en vier mensen raakten gewond.

Het Spaanse Constitutionele Hof stak donderdag nog een stokje voor een gepland referendum over afscheiding van het Baskenland. De Baskische premier Juan José Ibarretxe wil 25 oktober een volksraadpleging houden over de relatie van Baskenland met Spanje en over zelfbeschikking voor de Noord-Spaanse regio.

De Spaanse regering en de grootste oppositiepartij PP zijn het daar niet mee eens. Nu hun klacht in behandeling is genomen, kan er voorlopig geen legitiem referendum over Ibarretxes plan worden gehouden.

Meer over