Escalatie conflict Oekraïne jaagt de stuipen op het lijf

Stemming

Het nieuws over de escalatie van het conflict in Oekraïne joeg Europese beleggers dinsdagmiddag de stuipen op het lijf. Tot halverwege de middag vertoonden de Europese beurzen een gemengd beeld. Nadat de eerste beelden van de inzet van tanks, helikopters en gevechtsvliegtuigen in het pro-Russische oosten van Oekraïne op het nieuws verschenen, doken alle Europese graadmeters in het rood. Amerikanen waren minder onder de indruk van een mogelijke burgeroorlog in Europa. Op Wall Street sloten de belangrijkste indices positief.

Indices

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,7 procent lager op 393 punten. De Midkap-index leverde 0,7 procent in tot 641 punten. De beurzen in Parijs en Londen sloten tot 0,9 procent lager. De beurs in Frankfurt verloor 1,8 procent. Op Wall Street sloot de Dow Jones 0,5 procent hoger op 16.262 punten. De breder samengestelde S&P 500 won 0,7 procent en sloot op 1.843 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot 0,3 procent in de plus op 4.034 punten.

AEX

ArcelorMittal was met een koersdaling van 3,5 procent de grootste verliezer in de AEX. Chipmachinemaker ASML, die woensdag zijn kwartaalcijfers bekendmaakt, verloor 1,6 procent. Olie- en gasproducent Shell was de sterkste stijger met een winst van bijna 0,8 procent.

AMX

In de Midkap stond Aperam onderaan met een verlies van 5 procent. Grootste stijger was uitzender USG People met een plus van 4,2 procent. Het aantal uitzenduren in Nederland is vorige maand met 3 procent gestegen. BAM, dat vandaag een grote opdracht in Duitsland bekendmaakt, kreeg er 1,3 procent bij.

Overname

Twitter neemt dataprovider Gnip over. Dit maakte Twitter dinsdag bekend. Financi-ele details van de overname werden niet naar buiten gebracht. Twitter werkt al jaren samen met Gnip. De dataprovider ontwaart trends in de 500 miljoen tweets die gebruikers dagelijks op het microblog posten. Het aandeel Twitter steeg 11 procent.

Cola

De Amerikaanse handel putte hoop uit de kwartaalcijfers van Coca-Cola, die goed werden ontvangen. Het aandeel steeg met 3,7 procent nadat de drankenfabrikant beleggers verraste met een stevige volumegroei in onder meer China in het eerste kwartaal.

undefined

Meer over