Erwin Olaf fotografeert Leidens Ontzet

Fotograaf Erwin Olaf heeft het Beleg van Leiden in een modern jasje gestoken. In opdracht van Museum De Lakenhal in Leiden maakte hij een 'historiestuk' over de periode 1573-1574, toen de stad werd belegerd door de Spanjaarden.

Fotograaf Erwin Olaf presenteerde vandaag in Museum De Lakenhal zijn fotoproject rondom het thema Leidens Ontzet. © ANP Beeld
Fotograaf Erwin Olaf presenteerde vandaag in Museum De Lakenhal zijn fotoproject rondom het thema Leidens Ontzet. © ANP

Met zijn camera maakte Olaf het werk Liberty - pest en honger tijdens Leidens Beleg, met een afmeting van 2 bij 3 meter zijn grootste fotocompositie ooit. Voor de op een schilderij lijkende foto poseerden 36 mensen, die op een dramatische manier verbeelden hoe Leidenaren tijdens de belegering werden getroffen door ziekte en honger.

Visualisatie
Het museum strikte de topfotograaf, omdat het ook eens een hedendaags werk wilde hebben van het Beleg en het Leidens Ontzet. 'We hebben veel schilderijen die die periode verbeelden, maar in de 20ste eeuw droogde het aantal werken op', aldus directeur Meta Knol woensdag. 'Olaf weet de historische diepgang te visualiseren.'

Olaf raakte geïntrigeerd door de opdracht, zei hij. 'Al wist ik niks van het hele verhaal af. Ik ben qua geschiedenis niet zo onderlegd.' Het museum overstelpte hem met materiaal waaruit hij inspiratie kon halen.

Sm-riempje en iPod
Vooral inwoners van Leiden stonden model voor de driedaagse fotosessie in de Pieterskerk. De mensen werden in historische kostuums gehesen en attributen kwamen uit het museum zelf. Olaf voegde wat moderne details toe, zoals een sm-riempje aan het harnas van een Spaanse soldaat en een iPod op een kostuum.

Ook voegde hij een donkere man toe, in de rol van koopman. 'De tijd is echt veranderd, er is nu sprake van een global village. Daar wilde ik toch een hint van hebben', lichtte hij toe.

Naast deze fotocompositie maakte de fotograaf een stilleven en zes portretten van historische figuren, in opdracht van de Universiteit Leiden. Het historiestuk maakt onderdeel uit van een tentoonstelling over het Leidens Ontzet die vrijdag begint, maar zal ook permanent te zien zijn in Museum De Lakenhal.

Meer over