'Ervaren' twintiger wil PvdA leiden in Europa

In de strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA bij de Europese verkiezingen meldt zich vandaag een vierde kandidaat. Zita Schellekens (28) wil de Europese delegatie van de PvdA gaan leiden.

DEN HAAG - Tussen 2009 en 2010 was Schellekens politiek assistent van toenmalig staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken). Eerder wierpen lobbyist Robbert Baruch (45), huidig PvdA-europarlementariër Judith Merkies (46) en de Brusselse PvdA-medewerker Bernard Baron (30) zich op als lijsttrekkers. De kandidaatstelling sluit op 1 oktober. Een gesprek tussen de partijtop en Agnes Jongerius, oud-voorzitter van de FNV, heeft niet tot haar kandidaatstelling geleid. Ook oud-minister Jo Ritzen besloot eerder deze maand zich niet te kandideren.

Schellekens heeft ondanks haar jeugdige leeftijd 'al menig roos uitgedeeld', zegt zij. 'Ik heb altijd geweten dat ik vroeg of laat actief politicus wilde worden.' Van 2005 tot 2007 was zij internationaal secretaris van de Jonge Socialisten. Ze voerde onder meer campagne voor Wouter Bos bij de succesvolle gemeenteraadsverkiezingen van 2006 en was woordvoerder van PvdA-lijsttrekker Marleen Barth bij de verkiezingen voor Provinciale Staten in 2011. Sindsdien is zij public affairs-consultant bij Heineken.

Waar de andere drie kandidaten vooral de nadruk leggen op 'een sociaal Europa', zegt Schellekens: 'Niemand is tegen een sociaal Europa, natuurlijk niet. Maar als punt in de komende campagne is dat mij te vaag. Ik wil laten zien dat Europa concreet iets kan betekenen als het gaat om banen en economische groei. Zoals meer publiek-private samenwerking door grote bedrijven meer te betrekken bij Europa. Ik denk dat ik me daarmee onderscheid van de andere kandidaten.'

Huidig delegatieleider Thijs Berman maakte eerder deze week bekend niet beschikbaar te zijn . Hij wil wel op de nieuwe kandidatenlijst staan. De Europese verkiezingen zijn op 22 mei. De PvdA-leden kiezen in november uit de kandidaten hun lijsttrekker.

undefined

Meer over