Ernstige val Katoh bij Grote Prijs Japan

Valentino Rossi heeft op het circuit van Suzuka de hattrick voltooid. De 24-jarige Italiaanse motorcoureur stuurde zijn Honda voor het derde opeenvolgende jaar naar de overwinning in de MotoGP in de Grote Prijs van Japan, de eerste WK-race van het seizoen....

Reuters

De triomf van de wereldkampioen werd overschaduwd door een huiveringwekkende val van Daijiro Katoh. De 26-jarige Japanner, wereldkampioen in de 250cc in 2001, kwam in de derde ronde van de MotoGP in een gevaarlijke chicane zwaar ten val.

Met ernstige verwondingen aan hoofd en luchtwegen werd hij per helikopter overgebracht naar de intensive care van een ziekenhuis in Yokkaichi nabij Suzuka. Daar werden zijn overlevingskansen op hooguit vijftien procent getaxeerd.

'Onze gedachten zijn bij Katoh, we bidden dat hij de val overleeft', verklaarde een somber kijkende Rossi na zijn overtuigende zege. De Italiaan nam in de vijfde van de 21 ronden de leiding op zijn 990cc Honda en stond die niet meer af. Achter hem streden zijn landgenoten Biaggi en Capirossi om de tweede plaats. Capirossi bestuurde een Ducati die na 1972 haar rentree maakte in de Formule 1 van de motorsport.

In de 250cc ging oud-wereldkampioen 125 cc Manuel Poggiali bij zijn debuut met de overwinning aan de haal. Titelverdediger Melandri ontbrak door zijn val op vrijdag waarbij hij neus en enkel brak. Achter de kleine Aprilia-coureur uit San Marino werden de Japanse wild card-rijders Aoyama en Takahashi tweede en derde.

Henk van de Lagemaat werd negentiende in zijn eerste GP-race buiten Europa. De 34-jarige coureur uit de stal van Arie Molenaar bleef daarmee zijn Duitse ploeggenote Kata Pönsgen een plaatsje voor.

In de 125cc kwam de Italiaan Lucio Cecchinello als eerste over de streep, maar hij eindigde door een tijdstraf van dertig seconden als achtste. Bij het aanremmen voor de laatste chicane schoot de Italiaan met zijn Aprilia rechtdoor waardoor hij de bocht afsneed. Door de straf ging de overwinning naar zijn landgenoot Stefano Perugini op Aprilia.

Meer over