NieuwsNoord-Zuidlijn

Erkenning na veel tegenslagen: Noord-Zuidlijn wint Amsterdamse Architectuurprijs

De Noord-Zuidlijn wint de Amsterdamse Architectuur Prijs, oftewel Gouden AAP 2019. Volgens de vakjury geeft het project, ontworpen door Benthem Crouwel Architects, blijk ‘van ongekend vakmanschap’. De publieksprijs gaat naar Hotel Jakarta.

Een station van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, ontworpen door Benthem Crouwel Architects. Beeld Jannes Linders
Een station van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, ontworpen door Benthem Crouwel Architects.Beeld Jannes Linders

‘Met genuanceerde en doordachte ruimtelijke inpassingen hebben de architect en opdrachtgever de stad een nieuwe ruggegraat gegeven’, schrijft de jury, die het ontwerp karakteriseert als ‘een hoogwaardige OV-machine’ van een ‘tijdloze allure’ met ‘voorbeeldige toepassing van beeldende kunst’.

De publieksprijs gaat naar Hotel Jakarta, ontworpen door SeARCH in opdracht van Westcord Hotels. Het hotel op de kop van het Java-eiland is ontworpen rond een subtropische binnentuin met publieke functies – buurtbakker, café, zwembad – en is energieneutraal. ‘Een voorbeeldproject waarvan de publieksjury er meer wil zien in de stad, in de zin van meer groen in ontwerpen en meer eenvoudige vernuftige geïntegreerde innovaties op het gebied van duurzaamheid’, staat in het juryrapport.

Hotel Jakarta is ontworpen rond een subtropische binnentuin. Beeld SeARCH
Hotel Jakarta is ontworpen rond een subtropische binnentuin.Beeld SeARCH

De twee projecten werden gekozen uit tien nominaties; in totaal werden het afgelopen jaar 140 nieuwe bouwwerken in Amsterdam gerealiseerd. Voor de gemeente Amsterdam en Benthem Crouwel Architects, die bijna 25 jaar aan de Noord-Zuidlijn werkten en daarbij de nodige tegenslagen te verwerken kregen, is de prijs een belangrijke blijk van erkenning dat het allemaal de moeite waard was.

De Noord-Zuidlijn en Hotel Jakarta zijn ook genomineerd als BNA Beste Gebouw van het Jaar. Die prijs wordt op 17 mei uitgereikt. Hiervoor kan het publiek online stemmen.

Een metro rijdt door de tunnel van de Noord-Zuidlijn. Beeld ANP
Een metro rijdt door de tunnel van de Noord-Zuidlijn.Beeld ANP

Bekijk hier alle stations van de Noord-Zuidlijn, onder én boven de grond. Luister naar de verhalen van betrokkenen in deze 360-special.

Meer over