Eris legt het af tegen gedegradeerde Pluto

AMSTERDAM - Goed nieuws voor Pluto-fans: de ijzige dwergplaneet is mogelijk wél het grootste hemellichaam buiten de baan van Neptunus. Het bericht was al een beetje uitgelekt, maar nu is het officieel: donderdag publiceerden sterrenkundigen in Nature nieuwe metingen waaruit blijkt dat Pluto's rivaal Eris in elk geval niet fors groter is.

De publicatie is koren op de molen van Plutofielen die ruim zes jaar na dato nog steeds moeite hebben met de beslissing van de Internationale Astronomische Unie om Pluto zijn planeetstatus te ontnemen.

Eris werd in 2005 ontdekt door de Californische astronoom Mike Brown, die zich op Twitter 'plutokiller' noemt. De middellijn van Pluto ligt ergens tussen de 2.300 en 2.400 kilometer. Metingen met de Hubble ruimtetelescoop gaven Eris ruim 2.400 kilometer. In de nieuwe studie wordt de middellijn van Eris veel preciezer bepaald: 2.326 kilometer, plus of min 12 kilometer.

Pluto lijkt dus een tikje groter dan Eris, die overigens wel veel zwaarder lijkt en in elk geval veel helderder, iets dat wijst op een schil van vast ijs.

undefined

Meer over