Erik Pieters, de mannetjesputter van Stoke City

Bij PSV was hij soms wat wild, denk aan de glazen deur. Nu laat Erik Pieters zich zelden nog gek maken.

Lennart Bloemhof
Stoke City-speler Bojan Krkic (L) viert een doelpunt met teamgenoot Erik Pieters (M), en Marko Arnautovic (R). Beeld AP
Stoke City-speler Bojan Krkic (L) viert een doelpunt met teamgenoot Erik Pieters (M), en Marko Arnautovic (R).Beeld AP

Zijn haar is langer, hij heeft een flinke baard en zijn torso is gespierder dan toen hij nog bij PSV op de loonlijst stond. Vergeleken met 2013, het jaar waarin Erik Pieters Eindhovenverliet voor een avontuur in de Premier League, heeft hij een metamorfose ondergaan. De gedaantewisseling is te vergelijken met de verandering van Ron Vlaar na diens verhuizing van Feyenoord naar Aston Villa.

En net als Vlaar was Pieters bij zijn nieuwe club Stoke City al snel een vaste kracht. Wel werkte hij bij de middenmoter zijn wedstrijden relatief anoniem af. Het was toeval dat Pieters in de selectie van Oranje zat deze maand. Ajax-verdediger Jairo Riedewald haakte op het laatste moment geblesseerd af.

Hoogste tijd dus om de 27-jarige Tielenaar uit te lichten, want in Stoke-on-Trent lopen ze weg met hun linksback. Zaterdagmiddag gaf hij nog de assist voor het enige doelpunt in de wedstrijd tegen Southampton, de ploeg van Ronald Koeman.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Geslaagde tackles

Het was zijn tachtigste Premier League-duel. De cijfers over die wedstrijden bewijzen dat Pieters zich steeds beter kan weren tegen de beste voetballers van de wereld. Het percentage persoonlijke duels dat hij wint, stijgt elk seizoen (nu 63,5 procent).

Hetzelfde geldt voor het aantal geslaagde tackles (nu 76procent). Ook aanvallend laat hij zich gelden in Engeland. Gemiddeld geeft hij zo'n twee voorzetten uit open spel per duel.

Dit seizoen is Pieters samen met Georginio Wijnaldum (Newcastle United) en Marten de Roon (Atalanta Bergamo) een van de drie Nederlanders in de vijf grote competities die nog geen competitieduel heeft gemist.

Gewonnen duels

Hij lijkt meer dan ooit op zijn gemak in de Premier League. Van de spelers die in de huidige jaargang minimaal 150 keer een persoonlijk duel aangingen, is Pieters de enige die meer dan 60 procent van zijn duels wint.

Bij Stoke is hij met gemiddeld 70 balcontacten per 90minuten meer bij het spel betrokken dan in de voorgaande twee seizoenen, toen dat aantal op 67 stond. Dit seizoen verstuurt hij per wedstrijd 42 passes, vier meer dan in eerdere jaren.

Toch staat bij Nederlandse voetbalfans het moment nog op het netvlies toen Pieters na een rode kaart witheet een ruit in het Philips Stadion insloeg. Het gevolg: veel bloed, een flink litteken op zijn onderarm en een vlek op zijn imago. Ruim tweeenhalf jaar later lijkt Pieters ook op mentaal vlak een andere speler te zijn.

Erik Pieters tijdens de persdag van PSV in stadion de Herdgang in 2012. Beeld anp
Erik Pieters tijdens de persdag van PSV in stadion de Herdgang in 2012.Beeld anp

Gebroken neus

Twee weken geleden kreeg hij de voetbalschoen van Chelsea-aanvaller Pedro vol in zijn gezicht. Het leverde hem een gebroken neus op, bevestigde zijn coach Mark Hughes vorige week, maar Pieters moest niet aan een wissel denken. Hij speelde de wedstrijd uit, Stoke won met 1-0 en met bebloed gezicht bedankte hij de fans.

Van de achttien interlands die Pieters achter zijn naam heeft, speelde hij er een sinds zijn vertrek uit Nederland. Misschien is het tijd om de verbeterde versie van de verdediger weer in de armen te sluiten. Ron Vlaar weet er alles van.

Met medewerking van sportdata-analist Opta.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over