nieuwsinlichtingendienst

Erik Akerboom, korpschef Nationale Politie, beoogde nieuwe baas AIVD

Erik Akerboom (59), korpschef van de Nationale Politie, is het beoogde nieuwe hoofd van inlichtingendienst AIVD. Hij is de enige kandidaat over wie de ministerraad binnenkort stemt, melden ingewijden aan de Volkskrant.

Korpschef Erik Akerboom. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Korpschef Erik Akerboom.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Akerboom heeft een lange carrière gehad binnen de politie. Hij studeerde in de jaren tachtig aan de Politieacademie in Apeldoorn, waarna hij in Utrecht onder meer diende in de binnenstad. Daarna werd hij districtschef en was hij hoofd Regionale Recherche Ondersteuning.

In 1998 stapte hij over naar de AIVD, waar hij directeur Democratische Rechtsorde was. Hij maakte er de aanslagen van 9/11 mee, de opkomst van het islamitisch fundamentalisme en de moord op Pim Fortuyn in 2002. Daarna werd hij korpschef Brabant-Noord en later de nationale terrorismecoördinator. Vanaf 2012 was hij de hoogste ambtenaar op het ministerie van Defensie en sinds 2016 geeft hij leiding aan de Nationale Politie.

Als Akerboom wordt benoemd, volgt hij Dick Schoof op die na amper een jaar de AIVD alweer verlaat. Schoof is gevraagd leiding te geven aan het ministerie van Veiligheid en Justitie dat de afgelopen jaren kampte met verschillende affaires. Overigens zal de komst van Akerboom bij de AIVD met enig wantrouwen worden bezien: de ervaring met politiemensen is niet altijd goed geweest. Vooral aan oud-korpschef Gerard Bouman (hoofd van de AIVD tussen 2007 en 2011) hebben dienstmedewerkers slechte herinneringen. De AIVD ging zich volgens analisten veel te veel gedragen als een politieorganisatie met als motto ‘snel boeven vangen’. Daar leed het analytische inlichtingenwerk onder.

null Beeld Marlena Waldthausen
Beeld Marlena Waldthausen

Verbetering: in een eerdere versie van dit artikel stond dat de ministerraad vrijdag over de benoeming van Akerboom zou stemmen. De ministerraad heeft nog niet over hem gestemd, maar zal dat binnenkort doen.

Lees meer over Erik Akerboom:

In oktober 2019 sprak de Volkskrant Erik Akerboom over ‘de nieuwe realiteit’ sinds de moord op advocaat Derk Wiersum. ‘Duizend man erbij toveren binnen een jaar, dat gáát niet.’

In juli 2018 liep De Volkskrant een week mee met de korpschef: ‘Ik ga niet vanaf de zijlijn zitten toekijken.’

Meer over