Eric Hermans leerde een groot aantal acteurs de juiste basis en ademtechniek

Een groot aantal acteurs is in de leer geweest bij stem- en zangdocent Eric Hermans. Ook als koordirigent was hij vermaard.

Eric Hermans Beeld
Eric HermansBeeld

Vele grote namen uit het acteursgilde zijn hem eeuwige dank schuldig. In de hoogtijdagen van de Maastrichtse Toneelacademie leidde Eric Hermans onder anderen Pierre Bokma, Peter Blok en Gijs Scholten van Aschat op. Ze zouden nooit zo expressief hun stemmen hebben kunnen gebruiken zonder de lessen van Hermans.

'Hij leerde ons de basistechniek en de daarvoor benodigde ademtechniek', zegt Gijs Scholten van Aschat die van 1979 tot 1983 op de Toneelacademie Maastricht zat en zijn hele leven met Hermans bleef werken voor allerlei producties. 'Ik had anders een rol als Jago in Othello met de lange monologen nooit zo kunnen spelen. Het klinkt misschien een beetje technisch, maar dankzij Hermans kon ik spanningsbogen en adembogen in de teksten brengen. Daardoor valt een lange tekst niet dood, maar blijft levend.'

Samen met Pierre Bokma, Peter Blok, Willem van de Sande Bakhuyzen en Alfred van den Heuvel had Scholten van Aschat zelfs jarenlang een closeharmonygroep de Hermannen, waarmee ze optraden op feesten en partijen.

Naast docent aan de Toneelacademie Maastricht was Eric Hermans ook medeoprichter en dirigent van het Maastrichtse kamerkoor Studium Chorale, dat onder zijn leiding tot grote hoogte steeg en nu een professioneel gezelschap is.

Eric Hermans overleed vrij onverwacht op 6 november op 85-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij was getrouwd met Paula Verkooijen, die hij in 1971 had leren kennen toen ze optraden in een paasspel dat werd gemaakt voor de KRO en de BRT. 'Hij speelde Pilatus en ik de vrouw van Pilatus', zegt Verkooijen, die hem een lieve, zorgzame en enigszins introverte man noemt. Hij had toen al drie kinderen uit zijn eerste huwelijk.

Hermans werd geboren in een katholiek mijnwerkersgezin in Kerkrade met zeven jongens en één meisje. Thuis werd veel gezongen en op jonge leeftijd kwam Eric in een knapenkoor terecht waarmee hij iedere dag gregoriaanse gezangen bracht en op zondag meerstemmige missen uitvoerde. Hij kreeg professioneel les en dirigeerde op 18-jarige leeftijd al koren in de omgeving.

Intussen verdiende Hermans zijn geld met de exploitatie van café De Cosy Corner in Kerkrade, dat een begrip werd door de goede muziek en de optredens van bekende kunstenaars zoals schrijver Jan Wolkers. In 1968 had hij voldoende geld en moed verzameld om een opleiding koordirectie en solozang te volgen aan het Maastrichts conservatorium. Hier richtte Hermans met medestudenten Studium Chorale op. Dit koor zou al gauw vermaard worden.

Hermans was altijd bewust bezig met de tekstexpressie en de verfijning van de tekstbeleving in de muziek. In 1975 trad hij ook in dienst van de Toneelacademie Maastricht als docent zang, stem/spraak en tekstexpressie. Samen met zijn collega's ontwikkelde hij een eigen 'Maastrichtse' methode voor stemtrainingen en ademtechniek. Doel was een gezonde, expressieve stem met ritme, melodie en frasering. 'Je moet het woord proeven', zo drukte hij het uit.

Een groot aantal acteurs en actrices - ook Jeroen Willems, Elsie de Brauw, Jacqueline Blom, Carine Crutzen, Ariane Schluter en Maria Goos - zouden hiervan profijt hebben. In 1988 stopte Hermans aan de Toneelacademie en ging hij freelance werken voor onder meer Joop van den Ende, het Nationaal Toneel en Ro-Theater. Ook hielp hij individuele acteurs en actrices in de aanloop naar belangrijke producties. Tot 1998 bleef hij de vaste dirigent van Studium Chorale.

Meer over