Ergernis bij elke Arabische tekst

Het Vlaams Belang en het Oostenrijkse FPÖ hebben donderdag met een rondleiding de club 'Steden Tegen Islamisering' opgericht.

Bart Dirks

De Handelsstraat in de Antwerpse wijk Seefhoek is een stokpaardje van Filip Dewinter. Als het kopstuk van het rechts-populistische Vlaams Belang een voorbeeld wil geven van een ‘totaal geïslamiseerde straat’, dan noemt hij steevast deze plek met halalslagers, Turkse bakkers en exotische groenteboeren ‘waar je in de bars niet eens alcohol kan krijgen en bij slagers geen varkensvlees’.

En dus neemt hij donderdagmiddag vijftien geestverwanten uit Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Spanje mee naar de Handelsstraat. Samen hebben ze zojuist het platform Steden Tegen Islamisering opgericht.

Volgens Dewinter, die zijn bezoekers in een straal van tweehonderd meter rond de Oranjestraat heeft gewezen op acht moskeeën, is er sprake van een ‘bewuste politiek van gettovorming en islamisering’. Bij elke kapsalon of winkel met Arabisch opschrift houdt hij geërgerd stil. Misprijzend keurt hij de winkels met boeken over de islam, toonbanken met halalvlees of on-Vlaamse lekkernijen.

Naast hem loopt Heinz-Christian Strache, voorzitter van de Oostenrijkse FPÖ. Die ligt onder vuur omdat een partijgenoot onlangs zei dat de profeet Mohammed ‘een kinderverkrachter’ was.

‘Dit initiatief moet uitgroeien tot een netwerk van patriottische Europeanen’, zegt de Oostenrijker. ‘Deze wijken zien we overal. Het is een ontwikkeling die de ondergang van Europa zichtbaar maakt. Onze rechtsorde accepteren ze niet.’

‘Anke, is dit niets voor u?’, zegt Dewinter tegen Senaatslid en voormalig Miss België 1991, Anke Van dermeersch. Hij wijst op een etalagepop met hoofddoek. De voorbijgangers, bijna allemaal allochtonen, kijken het gezelschap nieuwsgierig na. Eén passant stapt echter hartelijk op Dewinter af om hem de hand te schudden.

‘U bent welkom hier, hè!’ roept hij in onberispelijk Nederlands.

‘Is het waar? Waarom zijn de winkelopschriften dan in het Arabisch? Als we echt welkom waren, dan zouden ze Nederlands zijn!’

De man wijst breed lachend naar de gevel: ‘Het staat er ook in het Nederlands en het Frans, toch?’

Dewinter beent door, tot aan het eindpunt van de tour, het ‘volkseigen’ café Vogelenzang. ‘Welkom thuis!’ zegt de reclame van Stella Artois tegen de muur. Binnen waagt FPÖ’er Strache zich aan een bolleke, ofwel het bier van de Antwerpse brouwerij De Koninck.

Het Platform Tegen Islamisering, met een beperkt aantal sympathisanten van clubs als Pro Köln (Duitsland) en het Franse Alsace d’Abord, presenteert zich binnenkort ook in Parijs en Rotterdam. Namen van Nederlandse sympathisanten geeft Dewinter nog niet prijs. ‘Dat blijft een verrassing.’

Meer over