Erfgoed moet ‘lucratieve cultuurbusiness’ worden

ROME Eerlijk is eerlijk: er valt een hoop te verbeteren aan het kunst- en cultuurbeheer op Sicilië. Niet zelden staan toeristen op zondag bij de Tempelvallei in Agrigento of de Romeinse mozaïekvloeren van Piazza Armerina voor een toegangshek dat zonder opgaaf van reden de hele dag gesloten blijft....

Eric Arends

Maar om daarom het gehele Siciliaanse cultuurbezit in handen te geven aan een commercieel bedrijf, is een oplossing die veel Sicilianen weer veel te ver gaat.

Toch is dit in de kern het plan van Antonello Antinoro, de nieuwe regionale bewindsman voor cultuur op Sicilië. Antinoro werd kort geleden met overgrote meerderheid gekozen in het centrum-rechtse eilandbestuur. ‘Wij moeten het beheer van het culturele bezit op Sicilië toevertrouwen aan een kwalitatief hoogstaand particulier bedrijf’, zei hij tegen een weekblad. De ‘minister’ hoopt zo de cultuurbusiness op het Italiaanse eiland ‘lucratiever’ te maken.

In Antinoro’s opzet krijgt het uitverkoren bedrijf ‘gedurende dertig jaar het complete pakket van een toeristische site’ toebedeeld. Tot dat pakket behoren de 2500 jaar oude Griekse tempels in de Tempelvallei (jaarlijks goed voor 700 duizend bezoekers en met stip genoteerd op de werelderfgoedlijst van Unesco), het antieke theater van Taormina en het Griekse theater in Siracuse. Eventueel krijgt de privébeheerder ook de beschikking over schilderijen en sculpturen, onder voorwaarde dat die op Sicilië blijven.

Daar staat tegenover dat de betreffende onderneming de overheid een vast bedrag aan opbrengst moet garanderen en bovendien ‘een aantal toegangswegen en hotels’ moet bouwen. ‘Specifieke contractuele regels omtrent de bewaking’ moeten voorkomen dat de kunst- en cultuurschatten worden beschadigd of gestolen.

De centrum-linkse oppositie reageerde geschokt op het plan. ‘Dit idee om op alle mogelijke manieren geld te verdienen, om zelfs ons eigen verleden om te zetten in business vervult mij gewoon met afschuw’, zei Mario Bonomo van de Democratische Partij. De directrice van de overheidsinstantie die de Tempelvallei beheert, wees op de mogelijke negatieve gevolgen van een eventuele privatisering. ‘Wie een vast bedrag betaalt om cultuur te mogen exploiteren’, zei Rosalia Camerata Scovazzo, ‘doet dat enkel om zijn eigen zakken te vullen en niet om het algemeen belang te dienen.’

Eric Arends

Meer over