Eredivisie: Heracles vernedert concurrent Vitesse

ALMELO - Vitesse zit de komende tijd nog wel even in spanning. De Arnhemse voetbalclub van de rijke Georgische eigenaar Merab Zjordania hoopte zaterdag tegen directe concurrent Heracles Almelo afstand te kunnen nemen van de onderste plaatsen in de eredivisie, maar dat lukte totaal niet. Vitesse verloor met liefst 6-1 en blijft zo een van de belangrijkste kandidaten voor het spelen van wedstrijden tegen clubs uit de eerste divisie voor degradatie en promotie.

Vreugde bij Mark Looms (M) van Heracles na zijn treffer (1-0). Birger Maertens (R) viert mee. Beeld
Vreugde bij Mark Looms (M) van Heracles na zijn treffer (1-0). Birger Maertens (R) viert mee.

Heracles, dat de wedstrijd begon met hetzelfde puntenaantal (25) en doelsaldo (-9) als Vitesse, zette een belangrijke stap op weg naar handhaving. Nummer zestien Excelsior heeft negen wedstrijden voor het einde zes punten minder dan het elftal van trainer Peter Bosz, dat in eigen stadion maar moeilijk blijkt te verslaan. Ajax wist in Almelo wel te winnen.

Slobodan Rajkovic stond aan de basis van de vernedering van Vitesse. Heracles was in de eerste helft beter, maar een doelpunt bleef lange tijd uit. Kort voor rust hielp de Serviër de thuisploeg. Doelman Eloy Room was uit zijn doel komen lopen en schreeuwde luid dat Rajkovic de bal aan hem moest laten. De verdediger kopte de bal echter net weg voor de handen van Room. Mark Looms schoot de bal daarna van behoorlijke afstand via Room in het doel: 1-0.

Vitesse, dat voetbalde zonder de geschorste spelers Ismaïl Aissati en Nemanja Matic, maakte zichzelf in de tweede helft te schande. Aan niets was te zien dat de club strijdt voor lijfsbehoud. Everton en Mark-Jan Fledderus beslisten het duel in het eerste kwartier na rust.

Vervolgens benutte Willie Overtoom twee strafschoppen en in de slotfase ging de bal uit een hoekschop via Vitesse-speler Guram Kashia ook nog eens in het doel: 6-0 . Trainer Albert Ferrer, in de eerste helft nog nadrukkelijk aanwezig langs de zijlijn, zag het vanuit zijn stoel gelaten aan. Kashia redde in blessuretijd de eer voor de Gelderlanders.

Roda
Roda JC heeft zaterdag in de eredivisie gelijk gespeeld tegen De Graafschap: 1-1. De Limburgers bleven voor de twaalfde competitiewedstrijd op rij ongeslagen in eigen stadion. Roda JC steeg naar de gedeelde zesde plaats.

Door een grote fout van De Graafschap-verdediger Tyrone Loran kwam Roda via Morten Skoubo halverwege de eerste helft op voorsprong. Vlak na rust maakte Steve de Ridder gelijk.

Willem II
Willem II heeft zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen een zwaarbevochten zege behaald (4-3). De achterstand van de hekkensluiter op VVV Venlo, dat vrijdagavond met 1-0 won van Excelsior, bedraagt vijf punten. Het was de tweede zege van het seizoen voor Willem II.

Heerenveen stond halverwege de eerste helft al met 2-0 voor door treffers van Daryl Janmaat en Bas Dost. In de tweede helft kwam Willem II door doelpunten van Bart Biemans en Arjan Swinkels op gelijke hoogte. Een eigen inzet van Maceo Rigters leek alsnog het vonnis over de thuisclub te vellen, maar in de slotfase zorgden Jan-Arie van der Heijden en dezelfde Rigters toch nog voor Tilburgse vreugde.

NAC
NAC Breda heeft zaterdag een einde gemaakt aan de ongeslagen status van ADO Den Haag na de winterstop. De club uit Breda won in een spannend duel met 3-2.

ADO Den Haag kwam in de eerste helft op een 2-1 voorsprong door treffers van Wesley Verhoek en een eigen doelpunt van Gabor Horvath. Voor NAC scoorde Robbert Schilder, die kort na rust ook de gelijkmaker voor zijn rekening nam.

Invaller Csaba Feher besliste uiteindelijk het duel, waarin ADO Den Haag bijna de gehele tweede helft met tien man speelde nadat Christian Kum met tweemaal geel van het veld moest.

Alle overige uitslagen hier

undefined

Meer over