REPORTAGEHagia Sophia vrijdaggebed

Erdogans droom komt uit: Hagia Sophia is weer een echte moskee

De Hagia Sophia was te klein voor de duizenden moslims die wilden komen bidden nu het gebouw weer in gebruik is genomen als moskee. President Erdogan, voor wie een ‘jeugddroom’ uitkwam, opende de eerste gebedsdienst.

Carlijne Vos
Duizenden mensen bidden in de Hagia Sophia tijdens het eerste vrijdaggebed. Beeld Getty Images
Duizenden mensen bidden in de Hagia Sophia tijdens het eerste vrijdaggebed.Beeld Getty Images

Duizenden gelovigen zijn vrijdag naar Istanbul gekomen om voor het eerst in 86 jaar te bidden in en rond de Hagia Sophia. Het middaggebed in de oorspronkelijk Byzantijnse kathedraal werd bijgewoond door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan samen met vijfhonderd andere hoogwaardigheidsbekleders.

Buiten het beroemde 6de-eeuwse bouwwerk hadden duizenden Turkse moslims hun gebedskleedjes uitgerold om de dienst bij te wonen. Hiervoor waren speciale vakken gecreëerd om voldoende afstand te kunnen houden; duizenden anderen zouden nog hebben geprobeerd om door barricades heen te breken om mee te bidden maar werden door de politie weggestuurd. Het gebed werd geopend door president Erdogan zelf, die een vers uit de Koran voorlas.

Erdogan noemde de heropening van de Hagia Sophia als moskee ‘een aloude droom uit onze jeugd die is vervulling is gegaan’. Erdogan besloot eerder deze maand het imposante gebouw weer in gebruik te nemen voor gebedsdiensten na een langverwachte uitspraak van de Turkse Hoge Raad in een zaak die al jaren geleden was aangespannen door een groep historici. Kern van de gerechtelijke uitspraak was dat het besluit uit 1934 van de toenmalig seculiere Turkse leider Kemal Atatürk, na de val van het Ottomaanse Rijk, om van het gebouw een museum te maken, vernietigd mocht worden.

Het besluit leidde tot felle kritiek van onder meer de Europese Unie, de VS, Rusland, de Orthodoxe Kerk en het Vaticaan, die vinden dat Turkije het christelijke erfgoed, dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat, moet respecteren. Orthodoxe leiders in Griekenland en de VS hadden vrijdag een dag van rouw aangekondigd. In het Griekenland luidden honderden orthodoxe kerken hun klokken uit protest en hingen vlaggen halfstok.

De Hagia Sophia werd in 537 gebouwd als kathedraal in het toenmalige Constantinopel, het centrum van het Byzantijnse Rijk. Na de verovering door de Ottomanen in 1453 werd het gebouw voorzien van minaretten en in gebruik genomen als moskee. Sinds de val van het Ottomaanse Rijk begin vorige eeuw dient het gebouw als museum en trekt het jaarlijks zo’n 3,3 miljoen toeristen. Erdogan heeft overigens toegezegd dat het gebouw zijn openbare functie behoudt en toegankelijk blijft voor publiek.

Meer over