Erdogan zegt alsnog 'sorry' voor neerhalen Russisch vliegtuig

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn excuses aangeboden voor het neerhalen vorig jaar van een Russisch gevechtsvliegtuig aan de Turks-Syrische grens. 'Het spijt me', schreef Erdogan volgens het Kremlin maandag aan zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin over het neerhalen van de Su-24.

Redactie
De Russische president Poetin en de Turkse president Erdogan schudden elkaar de hand tijdens een ontmoeting in 2015. Beeld epa
De Russische president Poetin en de Turkse president Erdogan schudden elkaar de hand tijdens een ontmoeting in 2015.Beeld epa

Turkse F-16's schoten op 24 november een Russische Su-24 uit de lucht omdat die volgens Ankara het Turkse luchtruim schond.

Een van de twee piloten zou vervolgens zijn doodgeschoten door Turkse rebellen. Rusland reageerde woedend en de beide landen wisselden sindsdien hatelijkheden uit. Volgens een woordvoerder van het Kremlin heeft Erdogan zijn 'welgemeende condoleances' aangeboden aan de familie van de omgekomen piloot.

Erdogan leeft 'uit het diepst van zijn hart' mee met de nabestaanden, citeerde het Kremlin uit de brief. De Turkse president schrijft dat de Turkse autoriteiten een onderzoek hebben ingesteld naar een Turk die zij verdenken van de moord op een van de twee piloten..

Nadat Turkije de Su-24 neerschoot, legde Moskou economische sancties op aan Ankara. Poetin liet weten dat deze pas zouden worden opgeheven als Erdogan zijn excuses zou aanbieden. Erdogan zei later dat de betrekkingen met Moskou snel zullen verbeteren na zijn spijtbetuiging. 'Ik geloof dat we onze relaties met Rusland snel zullen normaliseren door een eind te maken aan de huidige situatie', zei Erdogan op een diner in het kader van de ramadan. 'Want de huidige situatie is niet in het belang van beide landen.'

In de brief, zo liet het Kremlin weten, zegt de Turkse leider te hopen dat de situatie weer kan worden opgelost. 'Er wordt in benadrukt dat Rusland een vriend en een strategische partner van Turkije is en dat de Turkse autoriteiten niet willen dat de relatie verslechtert', aldus de woordvoerder van het Kremlin. Erdogan zou verzekeren dat van opzet bij het neerschieten van de Su-24 geen sprake was en dat hij er alles aan zou doen om de betrekkingen tussen Rusland en Turkije te herstellen.

Aangifte tegen Erdogan

Namens verscheidene Duitse politici, mensenrechtenactivisten en prominenten hebben twee Hamburgse advocaten een aanklacht ingediend tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en andere Turkse overheidsfunctionarissen. Zij beschuldigen hen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

De tenlastelegging van meer dan tweehonderd pagina's werd maandag in Berlijn gepresenteerd. Het gaat vooral om militair ingrijpen in de Koerdische gebieden in het zuidoosten van Turkije, met name in de stad Cizre. In september 2015, toen de noodtoestand was uitgeroepen, kwamen daar 21 burgers om het leven. Een ander zwaarwegend punt is de dood van ten minste 178 mensen in de periode december tot maart, toen een uitgaansverbod gold.

De advocates Britta Eder und Petra Dervishaj zeiden dat hun opdrachtgevers zich ethisch verplicht voelen 'hier in de Bondsrepubliek aangifte te doen van de systematische oorlogsmisdaden in Turkije.' Dat is volgens de volkenrechtwetgeving mogelijk.

De 178 slachtoffers werden aangetroffen in een drietal schuilkelders waar ze vergeefs bescherming zochten tegen de aanvallen van het Turkse leger. De geborgen lijken waren grotendeels verkoold. Op grond van getuigenverklaringen en ander bewijsmateriaal bestaat de verdenking dat veiligheidstroepen benzine in de ruimtes hebben gegoten en aangestoken. Ook is geopperd dat de mensen eerst met zware wapens zijn gedood en daarna verbrand.

Erdogan wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden. De aanklacht is ook ingediend tegen onder anderen oud-premier Ahmet Davutoglu.

undefined

De Su-24 nadat het is neergehaald met luchtdoelraketten. Beeld EPA
De Su-24 nadat het is neergehaald met luchtdoelraketten.Beeld EPA
Meer over