nieuwsKoerden

Erdogan: Turkije stopt aanval in Noord-Syrië niet, ‘wat anderen ook zeggen’

Turkije stopt de aanval in Noord-Syrië niet. President Recep Tayyip Erdogan zei vrijdag op een persconferentie dat zijn leger niet tegen de Koerden vecht, maar tegen de terroristische organisatie PKK. ‘Het maakt niet uit wat andere landen zeggen, wij zullen niet stoppen', reageert Erdogan op ‘dreigementen’ van andere landen.

Pro-Turkse Syrische strijders maken zich op voor de strijd tegen de Syrisch-Koerdische YPG-militie in het noorden van Syrië.  Beeld AFP
Pro-Turkse Syrische strijders maken zich op voor de strijd tegen de Syrisch-Koerdische YPG-militie in het noorden van Syrië.Beeld AFP

Het Turkse leger is op de derde dag van de inval in Noord-Syrië nog dieper doorgedrongen in het leefgebied van de Syrische Koerden. Burgers slaan massaal op de vlucht en het aantal slachtoffers stijgt. De Navo en Rusland hebben Turkije vrijdag opgeroepen zich ‘beheerst’ op te stellen.

Gevreesd wordt dat terreurgroep IS, die eerder in Noord-Syrië grotendeels was verslagen, weer een gevaar gaat vormen als de Turken en Koerden te druk zijn met elkaar bevechten. Ook Moskou, dat op goede voet verkeert met Ankara, liet weten ‘ernstig bezorgd’ te zijn dat de situatie in het gebied uit de hand loopt. Dit geeft aan dat de Russen zich meer en meer zorgen maken over de Turkse operatie.

President Poetin benadrukte tijdens een bezoek aan Turkmenistan dat de detentie van IS-strijders in gevaar kan komen en dat IS weer een bedreiging kan vormen. De gevangenen, die nu worden bewaakt door Koerdische strijders, kunnen wellicht ‘gewoon vluchten’, aldus Poetin. Hij betwijfelt of de Turken genoeg mankracht en middelen hebben om snel de controle over de gevangenissen over te nemen. ‘Dit is een dreigend gevaar’, aldus Poetin.

‘IS-strijders ontsnapt’

Enkele uren later maakten de Syrische Koerden bekend dat vijf gevangengenomen jihadisten waren ontsnapt als gevolg van een bombardement op Qamishli. Het is bekend dat in deze stad aan de Turkse grens IS-strijders worden vastgehouden, maar het is onmogelijk om te controleren of zij daadwerkelijk zijn ontsnapt, of dat de Koerden met dergelijke berichten hopen de druk op Turkije op te voeren.

Ondanks alle zorgen zei Navo-topman Jens Stoltenberg vrijdag wel op een gezamenlijke persconferentie met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken dat hij erkent dat Turkije ‘legitieme veiligheidszorgen’ heeft over Koerdische strijders in Syrië.

Rookwolken bij het Syrische stadje Ras al-Ain na Turkse beschietingen.  Beeld EPA
Rookwolken bij het Syrische stadje Ras al-Ain na Turkse beschietingen.Beeld EPA

‘Honderden strijders gedood’

Turkije voerde vrijdag de lucht-en artillerieaanvallen in het gebied op. Ankara wil tot dertig kilometer in Noord-Syrië doordringen om een ‘veiligheidszone’ langs de grens in te stellen. Volgens de Turken zijn tot nu toe honderden strijders van de Koerdische militie SDF gedood, en zou er één Turkse soldaat zijn gesneuveld. Er zijn berichten over 11 burgerdoden. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zouden 34 SDF-strijders zijn omgekomen. De groep van burgeractivisten, die de Syrische burgeroorlog al jaren nauwgezet volgt, zegt dat het Turkse leger negen dorpen heeft veroverd.

Koerdische kinderen op de vlucht voor Turkse bombardementen Beeld AFP
Koerdische kinderen op de vlucht voor Turkse bombardementenBeeld AFP

De twee grenssteden Ras al-Ain and Tal Abyad zijn deels door Turkse troepen omsingeld. Ankara zegt dat de operatie geheel volgens plan verloopt, maar volgens zowel Koerdische bronnen als het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maakt het offensief nog niet veel progressie.

Humanitaire ramp

De Koerden benadrukken de humanitaire ramp die zich voltrekt in hun leefgebied in het noorden van Syrië. ‘Het hele grensgebied staat in brand’, aldus een woordvoerder van de SDF. Turkije heeft zowel grondtroepen als jachtvliegtuigen ingezet om Koerden te verjagen en wil tot 30 kilometer land schoonvegen. In Turkse ogen wonen in het grensgebied louter Koerdische terroristen.

De EU riep de Turkse president Erdogan op de militaire operatie direct te staken voor een ‘humanitaire catastrofe’ plaatsvindt in het gebied. Tienduizenden Koerden zijn al op de vlucht voor het geweld. EU-president Tusk zei ook dat Erdogan de lidstaten ‘chanteert’. Donderdag nog dreigde Erdogan om miljoenen Syrische vluchtelingen die nu in Turkije wonen naar Europa te sturen als de EU-lidstaten niet stoppen met hun kritiek op de Turkse actie. ‘De EU kan deze chantage niet accepteren’, aldus de Italiaanse premier Conte.

LEES VERDER

De invasie van de Turken en hun Arabisch-Syrische bondgenoten is hard aangekomen bij de Koerden in Noordoost-Syrië. Ze voelen zich door iedereen in de steek gelaten. Al maanden geleden vreesden ze voor het lot dat hen nu heeft getroffen.

Meer over