Nieuws

Erdogan heeft nu zijn moskee op het Taksimplein

Met de opening van een imposante moskee aan het Taksimplein in Istanbul heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voor lange tijd zijn stempel gezet op het centrale plein van de grootste stad van Turkije. ‘Als God het wil, zal hij hier tot het einde der tijden blijven staan’, zei hij vrijdag in een toespraak tijdens de inauguratie van de Taksim-moskee.

Met de opening van de Taksim-moskee komt het aantal islamitische gebedshuizen waarmee Erdogan de stad heeft verrijkt op drie. Beeld AFP
Met de opening van de Taksim-moskee komt het aantal islamitische gebedshuizen waarmee Erdogan de stad heeft verrijkt op drie.Beeld AFP

Tegenstanders van de president zien de moskee als een provocatief onderdeel van zijn islamiseringsagenda. Het 30 meter hoge gebouw is verrezen pal voor het Monument van de Republiek, midden op het plein. Dat verbeeldt vader des vaderlands Kemal Atatürk samen met een aantal getrouwen tijdens de stichting van de republiek in 1923. De moskee torent ruimschoots uit boven Atatürk.

Volgens Erdogan kon het niet zo zijn dat moslims niet de mogelijkheid hadden te bidden rondom het belangrijkste plein van Turkije. ‘Gelovigen moesten bidden op kranten, als in een kippenhok’, zei hij. Het enige gebedshuis in de directe omgeving was tot vrijdag een Grieks-Orthodoxe kerk, op steenworp afstand van de moskee.

Met de opening van de moskee gaat een oude wens van de Turkse president in vervulling. De regering zette een filmpje op sociale media waarin is te zien hoe Erdogan in 1994, toen hij net burgemeester van Istanbul was geworden, vanaf een gebouw aan het Taksimplein naar de latere bouwplaats wees en zei: ‘Daar komt een moskee.’ Het duurde evenwel nog tot 2017 totdat de bouw begon.

Tegenstellingen

Het Taksimplein is sinds lang een plek waar van tijd tot tijd de grote tegenstellingen in de Turkse samenleving worden uitgevochten, letterlijk of figuurlijk. In 2013 waren het plein en het naastgelegen Gezipark het toneel van een massale beweging tegen de regering-Erdogan.

De Gezibeweging begon als protest tegen de plannen voor een andere bouwkundige ingreep rondom het Taksimplein. De regering wilde het Gezipark vervangen door een groot winkelcentrum. Dat plan ging uiteindelijk niet door.

Met de opening van de Taksim-moskee komt het aantal islamitische gebedshuizen waarmee Erdogan de stad heeft verrijkt op drie. Twee jaar geleden opende hij in de wijk Üsküdar, in het Aziatische deel van Istanbul, de grootste moskee van Turkije. In juli vorig jaar gaf hij de Hagia Sophia, tot dan een museum, de status van moskee.