NieuwsTurkije

Erdogan benoemt schoonzoon tot minister Financiën en verstevigt macht over Centrale Bank

De Turkse president Erdogan heeft direct gebruik gemaakt van het nieuwe presidentiële systeem door zijn greep op de economie te vergroten. Hij heeft zijn schoonzoon benoemd tot minister van Financiën. Ook verstevigde de president met een decreet zijn macht over de Centrale Bank.

Erdogan met zijn schoonzoon Berat Albayrak.   Beeld REUTERS
Erdogan met zijn schoonzoon Berat Albayrak.Beeld REUTERS

Erdogan vaardigde de decreten direct uit na zijn inauguratie. Met het schrappen van de bepaling dat vicegouverneurs tien jaar ervaring moeten hebben, breidt de president ook zijn macht uit in het regionale bestuur. Verwacht wordt dat hij veel politieke vrienden op deze posten zal benoemen.

De benoeming op de belangrijke post van Financiën betekent een flinke promotie voor zijn schoonzoon Berat Albayrak. Hij was eerder minister van Energie. Door een belangrijk familielid de scepter te laten zwaaien over de economie, geeft Erdogan het signaal af dat hij grif gebruik zal maken van zijn nieuwe presidentiële bevoegdheden.

De benoeming van Albayrak werd niet positief ontvangen op de financiële markten. De lire daalde fors in waarde. Ook het ontbreken van ministers in het nieuwe kabinet die de financiële sector gunstig gezind zijn, zorgde voor de koersval van de munt.

Albayrak krijgt de leiding over de economie op een gevoelig moment. Behalve de waardedaling van de lire, kampt Turkije ook met een stijgende inflatie en grote begrotingstekorten. Investeerders zien al enige tijd met lede ogen aan hoe Erdogan zijn greep op het monetaire beleid verstevigt. De president heeft tijdens de campagne voor het referendum over het versterkte presidentschap benadrukt dat hij meer zijn stempel zal drukken op het economische beleid.

President Tayyip Erdogan presenteert de nieuwe ministers van zijn kabinet op 9 juli. Beeld Getty Images
President Tayyip Erdogan presenteert de nieuwe ministers van zijn kabinet op 9 juli.Beeld Getty Images

Grotere controle

Volgens Erdogan is het nieuwe presidentiële systeem, dat vorig jaar werd goedgekeurd door een meerderheid van de bevolking, hard nodig om onder andere te zorgen voor stijging van de economische groei. De grotere controle over de Centrale Bank past volgens hem ook hierin. Critici zijn echter bezorgd dat het nu gauw zal zijn afgelopen met de onafhankelijkheid van de Centrale Bank.

Voortaan zal de gouverneur van de Centrale Bank, zo bepaalde Erdogan in een van de decreten, worden benoemd voor een kortere termijn, namelijk vier jaar. Dit was tot nu toe vijf jaar. Deze maatregel moet de president meer armslag geven als hij de leiding van de bank wil veranderen.

Erdogan benadrukte in een toespraak dat Turkije met het versterkte presidentschap een nieuwe weg was ingeslagen. ‘Een van de belangrijkste democratische transformaties in onze geschiedenis is vandaag afgerond’, aldus de president. ‘Wij laten een systeem achter ons waarvoor we in het verleden een grote prijs hebben moeten betalen, in politieke en economische chaos.’ Hij doelde onder andere op de mislukte militaire coup van twee jaar geleden.

Belangrijke westerse leiders waren niet aanwezig bij de beëdiging van Erdogan. Wel lieten enkele omstreden staatshoofden zich zien, zoals de Venezolaanse president Maduro en de Soedanese president Omar Hassan al-Bashir, die is aangeklaagd door het Internationale Strafhof wegens ernstige mensenrechtenschendingen. Erdogan is sinds de mislukte coup volop bekritiseerd, met name in Europa, vanwege het ontslag van tienduizenden ambtenaren en militairen en de aantasting van de vrije pers.

Meer over