'Erdogan belegt partijtop om premier Davutoglu af te zetten'

De Turkse regeringspartij AKP van president Erdogan wil premier Davutoglu vervangen als partijleider en premier. Dat hebben bronnen binnen de AKP woensdag gezegd tegen persbureau Reuters. Uiterlijk 6 juni wordt een partijcongres georganiseerd over de vraag of Davutoglu mag aanblijven.

Erdogan en Davutoglu voorafgaand aan een besloten bijeenkomst vandaag. Beeld afp
Erdogan en Davutoglu voorafgaand aan een besloten bijeenkomst vandaag.Beeld afp

De laatste tijd zijn er meningsverschillen tussen de premier en president Recep Tayyip Erdogan in de openbaarheid gekomen. De twee zouden het oneens zijn over onder meer de betrekkingen met Europa en de vervolging van critici van de regering.

Davutoglu kwam in 2014 aan de macht, toen Erdogan tot president van Turkije werd verkozen. Erdogan koos destijds zijn premier zelf uit. Van Davutoglu werd verwacht dat hij een kleine rol zou spelen onder de macht van president Erdogan die de ceremoniële functie van president nieuwe invulling wilde geven. Deze nieuwe machtsverdeling wil hij in de grondwet laten vastleggen.

De premier en president spraken woensdag ruim 1,5 uur met elkaar, maar over de bijeenkomst werden geen mededelingen gedaan. Een ingewijde stelde tegen Reuters: 'De president en de premier hebben een overeenkomst bereikt over het partijcongres. Ik denk niet dat de Davutoglu wederom kandidaat zal zijn.' De nieuwe partijleider van de AKP wordt automatisch ook premier van het land.

Vier mannen worden genoemd als mogelijke opvolger van Davutoglu. Regeringswoordvoerder Numan Kurtulmus, minister van justitie Bekir Bozdag, transportminister Binali Yildirim en energieminister Berat Albayrak. Laatstgenoemde is ook de schoonzoon van Erdogan.

Erdogan rijdt Davutoglu in zijn presidentiële auto. Beeld ap
Erdogan rijdt Davutoglu in zijn presidentiële auto.Beeld ap
Meer over