Erdogan: afgezette burgemeesters steunden Koerdische militanten

De burgemeesters die zondag in het zuidoosten van Turkije zijn afgezet, steunden Koerdische militanten. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt daar bewijs voor te hebben.

Redactie
De politie moest zondag traangas en waterkanonnen inzetten om betogers in het zuidoosten van Turkije uiteen te drijven. Beeld reuters
De politie moest zondag traangas en waterkanonnen inzetten om betogers in het zuidoosten van Turkije uiteen te drijven.Beeld reuters

Zondag nam het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken 28 gemeenten, voornamelijk in het Koerdische zuidoosten, over door er een bewindvoerder aan te stellen. De meeste burgemeesters worden ervan verdacht sympathie te koesteren voor de Koerdische rebellen, of banden te hebben met de verboden arbeiderspartij PKK.

Vier van de 28 zouden banden hebben met de Gülen-beweging. Het leidde op meerdere plaatsen tot ongeregeldheden, waarbij de politie traangas inzette. Onder meer in Suruç, vlakbij de grens met Syrië verzamelden betogers zich bij lokale overheidsgebouwen. Ook op andere plekken in de stad werd gedemonstreerd. Het was ook onrustig in de stad Diyarbakir en in de provincie Hakkâri, bij de grens met Irak.

'Administratieve coup'

De linkse pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) reageerde fel op het verwijderen van de burgemeesters. De partij sprak over een 'administratieve coup'. De Turkse minister Bekir Bozdag (Justitie) stelde op zijn beurt dat 'gekozen worden functionarissen geen vrijbrief geeft om misdrijven te begaan'.

Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije zijn al meer dan honderdduizend mensen ontslagen of geschorst. Ten minste 40 duizend personen zijn opgepakt omdat ze banden zouden hebben met de beweging van Gülen, die volgens de regering achter de couppoging zit.

Meer over