Er zit nog amper sleet op Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic denkt er aan zijn carrière als international te beëindigen, hoewel Zweden niet zonder hem lijkt te kunnen.

Zlatan Ibrahimovic valt tijdens de voetbalwedstrijd tussen Zweden en Denemarken in Solna. Beeld afp
Zlatan Ibrahimovic valt tijdens de voetbalwedstrijd tussen Zweden en Denemarken in Solna.Beeld afp

Hij was met zijn hoofd in Parijs zaterdagavond, toen Zweden zich opmaakte voor het eerste play-offduel om een EK-ticket tegen Denemarken. De stad waar Zlatan Ibrahimovic nu ruim drie jaar woont en werkt als spits van Paris Saint-Germain werd minder dan 24 uur voor de aftrap van de wedstrijd getroffen door een reeks terreuraanslagen.

Het had de aanvoerder van de Zweedse nationale ploeg niet onberoerd gelaten. Met wallen onder zijn ogen stapte hij het veld in Solna op. Het verklapte een slechte nachtrust. Toen het stadionlicht wit, blauw en rood kleurde voor de minuut stilte, gingen zijn ogen even dicht. 'Ik kon me moeilijk concentreren op het duel', zou Ibrahimovic na de wedstrijd zeggen.

Maar zelfs een niet volledige gefocuste Ibrahimovic is van cruciaal belang voor zijn land. Het werd 2-1 voor Zweden, waardoor de ploeg dinsdag met vertrouwen afreist naar Kopenhagen voor deel twee van het Scandinavische onderonsje. Ibrahimovic benutte een strafschop en was in de 82 minuten die hij op het veld stond betrokken bij zowat elke Zweedse aanval.

Tekst gaat door onder graphic.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Dat Ibrahimovic de spil is van de Zweedse nationale ploeg, blijkt uit de cijfers. Tijdens de EK-kwalificatiereeks scoorde hij acht van de vijftien Zweedse goals. Alleen Thomas Müller en Robert Lewandowski maakten in de kwalificatiereeks meer doelpunten dan de Zweedse spits, die inmiddels 34 jaar is.

Ibrahimovic was dus in zijn eentje verantwoordelijk voor meer dan vijftig procent van de Zweedse doelpunten. Ter vergelijking: bij Paris Saint-Germain was hij in diezelfde periode met doelpunten én assists betrokken bij 'slechts' 32 procent van de goals.

In Parijs is Ibrahimovic wel meer betrokken bij het aanvalsspel: hij geeft relatief meer passes en raakt vaker de bal aan dan bij Zweden. Bij Zweden is hij meer een eindstation: hij maakt meer goals en gaat vaker het duel aan dan bij Paris Saint-Germain. Zo vocht hij tegen de Denen veertien keer een duel uit. Hij won er zes. Alleen teamgenoot Emil Forsberg was tegen Denemarken bij meer duels betrokken.

Dit seizoen verkeert Ibrahimovic in topvorm. Niet alleen bij Zweden - zijn doelpunt van zaterdag was zijn eerste ooit tegen de Denen in zeven ontmoetingen - maar ook bij Paris Saint-Germain. In de Franse competitie staat hij op negen goals en vier assists, waarmee hij zowel op de topscorerslijst als in het combinatieklassement (goals en assists) eerste staat in de Ligue 1.

De Deense verdediger Simon Kjaer (L) reageert als Zlatan Ibrahimovic (r) een schot lost tijdens de wedstrijd tussen Zweden en Denemarken in Solna. Beeld afp
De Deense verdediger Simon Kjaer (L) reageert als Zlatan Ibrahimovic (r) een schot lost tijdens de wedstrijd tussen Zweden en Denemarken in Solna.Beeld afp

Gemiddeld scoort Ibrahimovic momenteel een doelpunt per 74 minuten; in de vijf grote Europese competities staan alleen Karim Benzema (Real Madrid) en Robert Lewandowski (Bayern München) boven hem. Er zit dus nog weinig sleet op bij de topscorer aller tijden van Zweden (60 goals in 110 interlands).

Toch kijken ze in Zweden met vrees naar het post-Zlatan-tijdperk, want dat lijkt te naderen. Het overleven van de play-offs is voor Zweden om meerdere redenen belangrijk, want vorige week zei Ibrahimovic een pensioen als international te overwegen als zijn land het EK niet haalt.

Gezien die uitspraak kunnen fans van het Nederlands elftal beter voor Denemarken juichen dinsdag, want Zweden zit bij Nederland in de kwalificatiepoule voor het WK van2018. En een Zweden zonder Ibrahimovic is als een leger zonder generaal.

Met medewerking van sportstatistiekbureau Opta Sports

null Beeld afp
Beeld afp
Deense supporters kijken toe hoe Ibrahimovic een bal uit de lucht opvangt. Beeld afp
Deense supporters kijken toe hoe Ibrahimovic een bal uit de lucht opvangt.Beeld afp
Meer over