Er zijn straks nog maar drie ministers

HET gebeurt lang niet alle weken, maar als het gebeurt, mag het best worden gezegd: er liggen deze week uitstekende, afwisselende weekbladen in de kiosk....

Gijs Zandbergen

Serieus? Waarom niet? Iets verderop legt de alom gewaardeerde professor Karel van Wolferen uit waarom de bestaande wereldorde ten onder gaat. Ook niet mis. Dat deed hij eerder in een boek en in enkele interviews.

Zijn stem echoot na in Vrij Nederland, waar Piet Grijs (professor Brandt Corstius) laat weten het hartgrondig met Van Wolferen eens te zijn zonder het boek te hebben gelezen. Gelukkig doet ie dat in een column, zodat we het niet heel serieus hoeven te nemen. Dan snijdt het artikel van een andere professor, sociologe Christine Brinkgreve, meer hout. Zij heeft samen met publicist Arjan Post, de achterpagina van de VPRO-gids onder de loep genomen en heeft daarover een boek over pubers in de maak. Vroeg mondig, laat volwassen gaat het boek heten, dat in februari 2004 verschijnt. De vloed artikelen over pubers is op zichzelf overigens ook een interessant sociologisch verschijnsel. De gezaghebbende journalist uit de babyboom-generatie, rond de vijftig jaar, is zo'n beetje uit de kleine kinderen en ín de pubers geraakt. Dat vindt zijn weerslag in de media.

Want van de pubers moeten we het hebben. Zij zullen de tot stilstand gekomen kenniseconomie weer op gang moeten trekken. In het nummer twee stukken over de beroerde positie die Nederland daarin inneemt op de Europese ranglijst. Er is meer beta en techniek nodig. Dan komt het allemaal weer goed.

Dat zou een stelling uit Elsevier kunnen zijn, maar juist dat blad richt het vizier deze week op de zachte sector: de liefde om precies te zijn. Tien tips om een huwelijk goed te houden. Daar had het blad dan wel wat eerder mee mogen komen, want veel problemen van pubers (erbij willen horen, en tóch jezelf zijn) vloeien voort uit het feit dat hun ouders zijn gescheiden. VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (33) is trouwens ook verliefd, smoorverliefd zelfs, onthult ze tegenover Hugo Camps. Op wie wil ze niet zeggen, maar het zal vast geen collega-Kamerlid zijn. Want, zegt ze, 'over het algemeen zijn de mensen in Den Haag slinks, sluw en niet aangenaam.' Hun namen noemt ze overigens ook niet.

Namen noemen gebeurt wel in HP/De Tijd, waarin het zelfs een beetje te veel van het goede wordt. Van Mart Smeets, Anders Moberg, Elvis Costello, en zelfs Prosper Ego van het Oud-Strijders Legioen is het nog te begrijpen dat ze worden opgevoerd. Maar Jan Erkens? Erkens is kaal, omdat er twaalf jaar geleden een haaroperatie bij hem is mislukt, uitgevoerd door een professor. Sindsdien is hij verwikkeld in een juridisch proces. Micha Kat is nog zo'n naam. Kat is boos op NRC Handelsblad en op de website van Theo van Gogh valt hij de krant voortdurend aan. Aan het eind van het verhaal verzucht NRC-hoofdredacteur Folkert Jensma: 'Gelukkig neemt niemand hem serieus.'

Meer over