Column

'Er was stront aan de knikker en ik besloot tot een snelle eenmansbankrun'

Toen de website van ING gisteren onbereikbaar was, sloeg de paniek toe bij columnist Bert Wagendorp. Want met de virtuele ben je aan de goden overgeleverd. 'De dag komt waarop we met heimwee zullen terugdenken aan een ouderwetse bankoverval met wapperende briefjes van honderd.'

null Beeld anp
Beeld anp

Toen gistermiddag de eerste berichten op Twitter verschenen ('Stor#ING') over mensen die niet konden pinnen met hun ING-pas en anderen die opeens rood stonden terwijl ze even daarvoor nog loaded waren, maakte ik me nog niet al te druk. Zo gaat dat; je raakt het overzicht over je financiën kwijt en geeft de bank de schuld.

Ik rook onraad toen ik op de radio een woordvoerder van ING hoorde zeggen dat hij zich er wel iets bij kon voorstellen 'dat klanten vragen hebben'. Hij bood bovendien om de zin zijn excuses aan: verdacht. Toen hij zei te hopen dat er werd gestreefd naar 'een volledig klantbeeld waarin klanten zich herkennen' wist ik dat er serieus stront aan de knikker was en besloot ik tot een snelle eenmansbankrun.

Paniek
De site van de bank was onbereikbaar en nu sloeg de paniek toe. Anderen waren kennelijk al bezig te redden wat er te redden viel. Na het internetdrama van januari 2012, wist ik, voerden ze bij ING een 'systeemscheiding' door: wellicht kon ik via de ING-app mijn spaargeld in veiligheid brengen.

Ook buiten werking. De dag is gekomen, dacht ik.

Al heel lang wacht ik op het moment waarop een hyperintelligent Chinees wizzkidje mijn bankrekening hackt en alles overschrijft naar zijn Zilvervloot op de Bahama's. Jochies komen in de computers van het Pentagon, dus dan moet het systeem van ING ook een makkie zijn.

'Het is geen hack', zei de woordvoerder van ING tegen Lucella Carasso van het Radio 1-Journaal, die kennelijk hetzelfde vreesde als ik. 'Hoe weet u dat?', vroeg ze. 'Dat is vastgesteld door onze specialisten', antwoordde de woordvoerder.

Het stond nu als een paal boven water dat er was gehackt.

Ik overwoog naar het dichtstbijzijnde ING-kantoor te rennen en daar mijn tegoed in cash of goudstaven op te eisen en die ergens te begraven.

Maar ongetwijfeld hadden ze deuren al gebarricadeerd om de woedende menigte buiten te houden.

Dubbele afboeking
Op de homepage van ING stond eerst niks (verdacht) en daarna deze mysterieuze zin: 'Door de storing van vandaag zijn de incasso afschrijvingen gecontroleerd op het saldo van afgelopen nacht en pas vandaag geboekt' (verdachter).

Nadat ik er eindelijk in was geslaagd mijn bankrekening te bereiken, zag ik de dubbele afboeking: tweemaal hotel 't Zand te Brugge. Machteloosheid maakte zich van mij meester; genaaid. Ik besloot op zoek te gaan naar een bank zonder internetbankieren en met een kluis voor mijn geld.

Ons leven wordt steeds virtueler - nog even en we lopen door virtuele winkelstraten, kijken naar virtuele voetbalduels, gaan virtueel op vakantie en bedrijven virtueel de liefde.

Met het geld zijn we al heel ver, in het virtuele: we verdienen het, we geven het uit of we potten het op - maar er is niets, niets meer dan een computer van ING die bijhoudt hoeveel we ervan hebben. Het ouderwetse fysieke geld heeft zijn langste tijd gehad, de munt verdwijnt naar het muntenkabinet. Nog even en we betalen gepast met een knipoog vanachter onze multifunctionele Googlebril - in bitcoins.

Met de gewone werkelijkheid moet je altijd maar afwachten wat zij brengt, maar met de virtuele ben je helemaal aan de goden overgeleverd.

De dag komt waarop we met heimwee zullen terugdenken aan een ouderwetse bankoverval met wapperende briefjes van honderd, een onderaardse gang naar de bankkluis of Age M. met zijn thermische lans.

Zoals Kees van Dam van het Journaal het gisteren weer zo treffend zei: 'Als de computer het wil, staat alles stil.'

Bert Wagendorp is columnist voor de Volkskrant.

Meer over