Er valt niet te onderhandelen over positie Kadhafi, zegt zijn woordvoerder

De Libische dictator Moammar Kadhafi heeft gisteravond enkele beloften gedaan, maar vooral ook aangegeven dat welke hervorming dan ook in zijn land alleen mogelijk is als hij de leidersrol behoudt. Dat zei Kadhafi's woordvoerder Mussa Ibrahim tegen journalisten in Tripoli, de hoofdstad van Libië.

Boven en onder: pro-Kadhafi-protest voor een kantoor van de Verenigde Naties in Tripoli. Beeld epa
Boven en onder: pro-Kadhafi-protest voor een kantoor van de Verenigde Naties in Tripoli.Beeld epa

De zegsman stelde dat alles mogelijk is in de toekomst. 'We kunnen alles doen, verkiezingen, referenda', aldus Ibrahim. De positie van Kadhafi is volgens hem echter 'ononderhandelbaar'. De internationale coalitie die vorige maand begon aan een militaire interventie om de Libische bevolking te beschermen, en de opstandelingen in Libië, hebben al vaker aangegeven dat Kadhafi en zijn zoons de macht dienen af te staan voordat er kan worden onderhandeld over de toekomst van het Noord-Afrikaanse land.

Aanhangers

Eerder op de avond zond de Libische staatstelevisie, een propagandavehikel van Kadhafi, beelden uit van de leider, omringd door aanhangers. Kadhafi zwaaide naar hen vanuit een jeep. Hij zou een korte rit hebben gemaakt vanuit zijn basis Bab el Aziziyah in Tripoli.

Het Libische regime lijkt te zoeken naar een diplomatieke uitweg uit het huidige conflict. In de afgelopen dagen reisden gezanten van Kadhafi onder meer naar Griekenland, Turkije en Malta.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over