Column

Er komt een cohort Romeinen naar Rotterdam

Bert Wagendorp

Vandaag rukt een cohort Romeinen vanuit Amsterdam op naar Rotterdam. Het zijn er ongeveer 2.500, onder wie de beruchte 'ultra's'. Ze komen officieel voor de wedstrijd Feyenoord - AS Roma, maar na de gebeurtenissen van vorige week in Rome wordt gevreesd dat bij hun komst wraakmotieven meespelen.

De wedstrijd wordt gespeeld in de achtste finale van de Europa League. Het is tegenwoordig al heel wat als een Nederlandse club de achtste finale haalt, zelfs in een tweederangs toernooi. Mogelijk stoot Feyenoord vanavond zelfs door naar de kwartfinales - burgemeesters in steden met monumentaal erfgoed én een voetbalclub houden hun hart vast.

Feyenoordfans beschadigden vorige week de Barcaccia-fontein op het Piazza di Spagna. Hoeveel de schade bedraagt is onduidelijk, maar in elk geval wil Koninklijke Woudenberg de herstelwerkzaamheden gratis uitvoeren. Of ze in Rome nog vertrouwen hebben in Nederlandse bemoeienis met hun fontein is onzeker, maar het gebaar is mooi.

Net zoals het aanbod van de Nederlandse ambassadeur in Rome om eigenhandig de hele stad schoon te vegen en de WijZijnRomeinen-shirts van Hollandse expats.

De beelden uit Rome hebben gezorgd voor een collectief schaamtegevoel. Gewoonlijk hebben we daar niet zo snel last van. We zien onze botheid en luiddruchtigheid doorgaans als positieve karaktertrekken - we winden er tenminste geen doekjes om en geven onze zieleroerselen de ruimte. Maar in Rome werd kennelijk een grens overschreden. Het bekogelen van een eeuwenoude fontein viel ook op geen enkele manier onder te brengen in de categorie eerlijke, spontane volkse kunstkritiek, al kun je natuurlijk van mening zijn dat Bernini er weinig van heeft gebakken.

Dienen fatsoenlijke Feyenoorders eigenlijk publiekelijk hun afschuw uit te spreken over het barbaarse gedrag van de supporters? Of kunnen zij er ook weinig aan doen dat die gasten zich uit naam van hun geloof misdragen?

Inwoners van het centrum van Rome dachten vorige week dat er dan eindelijk een einde was gekomen aan het predikaat Eeuwige Stad. Anderen leefden even in de veronderstelling dat IS al was geland op de stranden van Ostia. Ze kennen sinds de raid twee woorden Hollands: 'Nederlandse beesten'. Dat was namelijk de openingskop van de krant Il Tempo - dat soort kwalificaties zijn slecht voor de export.

Volgens Eerste Kamerlid Van Boxtel (D66) raakte het gedrag van de hooligans 'het imago van alle Nederlanders'. Hij en zijn collega's Barth (PvdA) en Hermans (VVD) vinden dat de regering moet bijdragen in de kosten van schadeherstel. Het was 'een oproep tot fatsoen vanuit de senaat aan heel Nederland', aldus Barth. Prima voorstel, mits er een bordje bij de fontein komt met de tekst 'Vernield en hersteld door onze Hollandse vrienden'.

Er ontstond meteen discussie over de Wiedergutmachung - het CDA Tweede Kamerlid Oskam vond het bij Jinek een 'absurd' idee. Bij zijn partij zien ze meer in het intrekken van de paspoorten van hooligans, de jihadisten van de strafschopgebieden. Het CDA ziet de bui al hangen: straks moet een van onze clubs tegen AEK Athene, provoceert de politie de fans en draaien wij op voor de herbouw van de Acropolis.

Ik ben benieuwd hoe de fontein op het Rotterdamse Hofplein er morgen bij ligt. Mogelijk kunnen we straks de kosten van diverse vernielingen tegen elkaar wegstrepen en hebben we het nergens meer over.

Tot zover de wedstrijdvoorbeschouwing.

Meer over