'Er is naast The Stones nog meer te zien op Pinkpop'

Vandaag begint Pinkpop 2014. Absolute headliner is natuurlijk The Rolling Stones, maar er is dit zomerse weekend in Landgraaf nog veel meer te zien. Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer blikt vooruit.

Publiek bij Green Day op Pinkpop 2013 Beeld ANP
Publiek bij Green Day op Pinkpop 2013Beeld ANP

De 45ste editie van het Pinkpopfestival dat dit Pinksterweekend plaatsvindt belooft een prachteditie te worden. Voor niet zo heel jonge mannen die van rock 'n roll houden. Want laten we wel wezen, natuurlijk is een festival dat zowel de Rolling Stones, als Metallica, Arctic Monkeys en Arcade Fire op het affiche heeft staan, op papier een exceptioneel sterk festival. Maar daarmee is het niet meteen representatief voor de stand van zaken in de popmuziek anno 2014.

Hiphop (Jay-Z, Kanye West) ontbreekt, vrouwelijke sterren van Katy Perry tot Miley Cyrus of Lorde: niet te zien? Dance? Ja! Tussen acht en tien uur maandagavond komt de Amsterdamse Joost van Bellen twee uurtjes draaien, maar dat zal vast zijn om de 'Amsterdamse grachtengordel', waar organisator Jan Smeets in de Volkskrant van gisteren zo beducht voor was, gerust te stellen.

Goed, zoals Mick Jagger tegen half elf vanavond zal zingen: You Can't Always Get What You Want, maar er staat dit jaar gelukkig veel wat we juist wel willen. Terwijl we er het prachtige weer gewoon gratis bijkrijgen.

Hier naast zonnebrand een paar tips:

Haim (zaterdag 16.00-17.00)

Stoere vrouwen (ja, er zijn er toch een paar) die prettige traditioneel klinkende rockliedjes spelen. De vergelijking met Fleetwood Mac dringt zich vaak op, en dat is een compliment.

Haim Beeld ANP
HaimBeeld ANP

Afterpartees (zaterdag 17.00 -17.45)

De leukste nieuwe Nederlandse garagerockband dit jaar. Hun liedjes zijn minstens zo goed als die van landgenoten traumahelikopter en Mozes And The Firstborn, en ze hebben een geweldige podiumuitstraling. Vaders in afwachting van de Stones: Let op uw dochters!

Robert Plant & The Sensational Space Shifters (zondag 20.15-21.15)

De Volkskrant mocht begin deze week in Londen even naar Robert Plants nieuwe plaat luisteren, in aanwezigheid van de grote rockzanger zelf. Meteen werd duidelijk waarom Plant geen zin heeft in de door gitarist Jimmy Page zo vurig gewenste Led Zeppelin reünie. Plant is de hardrock van deze jarenzeventig-iconen volledig ontgroeid en maakt spannende wereldmuziek met vleugjes space-rock, triphop en freakfolk. Gaat spannend worden.

Robert Plant Beeld ANP
Robert PlantBeeld ANP

Stromae (maandag 15.40-16.40)

De meest relevante boeking op Pinkpop dit jaar is ongetwijfeld Stromae. De rijzende ster uit België die onlangs nog een tweede show in het Ziggo Dome zag aangekondigd. Op Pinkpop staat hij in het daglicht, wat een probleem kan zijn voor zijn bijzondere visuals, een voordeel is wel dat zijn show een uurtje duurt. In de Heineken Music Hall bleek zijn huidige show van twee uur te lang, een uur is in zijn geval Formidable.

Stromae Beeld ANP
StromaeBeeld ANP

Arcade Fire (maandag 19.20-20.40)

Een van de belangrijkste rockbands van de laatste tien jaar, maar nog altijd niet zo groot dat ze op het hoofdpodium Pinkpop kunnen afsluiten. Het is te hopen dat het humeur van voorman Win Butler niet al te veel verpest wordt door een bijrol op Pinkpop. De band heeft maandag twee uitverkochte concerten in het Londense Earl's Court achter de rug, en dan is het tweede podium in Landgraaf toch even iets anders. Maar een Arcade Fire op dreef is onevenaarbaar opwindend en verheffend.

Meer over