Er is meer dan zwart en wit, laten steeds meer ontwerpers zien

null Beeld
Beeld

Trendwatchers kennen we. Dat er ook kleurwatchers bestaan weten we dankzij uitgeverij Lannoo Campus en het net verschenen Kleur verkoopt van Hilde Francq. In dit royale koffietafelboek - met een dikke kwak verf op de cover - behandelt de Vlaamse 'colorwatcher' vragen als 'beïnvloeden kleur en trends ons koopgedrag' en 'kan jouw merk profiteren van een kleurstrategie'?

Het zijn kwesties die leven, zoals blijkt uit de internationaal oprukkende kleuren in het boekenvak. Begin mei was er Suzan Beijer die voor uitgeverij Atlas Contact een spetterende regenboog van blauw, rood, geel en groen op Jhumpa Lahiri's essay De kleren van het boek zette.

In dezelfde maand verscheen bij Ambo Anthos de roman De Laura's van Sara Taylor, met aan bonte repen gesneden landkaarten en kleurstalen door Suzanne Dean, de vaste ontwerper van Julian Barnes.

Chimamanda Ngozi Adichies roman Een halve gele zon dankt zijn blikvanger aan een bestaand kunstwerk; een detail uit een hypnotiserende sculptuur van de Franse Maud Vantours, een van de grote papierkunstenaars van nu.

Net zo'n blikvangend patroon vinden we op What We Cannot Know (HarperCollins, 2016), een beschouwing over de grenzen van onze kennis door de Britse mathematicus Marcus de Sautoy, met een dessin van elkaar schuin overlappende kleurbanen.

Gevraagd naar de gedachte achter het beeld zei ontwerper Jonathan Pelham: 'De kleuren staan voor het spectrum van het licht, voor het zichtbare. Of ze zeggen iets over de behoefte om op te vallen in een overvol aanbod - dat zou ook kunnen.'

Chimamanda Ngozi Adichie: Een halve gele zon
Omslagbeeld Maud Vantours, ontwerp Bij Barbara.
De Bezige Bij; euro 19,99.

null Beeld
Beeld
Meer over