Er is genoeg aandacht voor de ingegroeide teennagel

Te weinig onderzoek naar alledaagse aandoeningen? Kijk eens in de bibliotheek.

Gezondheidsraad-voorzitter Pim van Gool zegt dat er geen hond naar de ingegroeide teennagel kijkt, terwijl het tot veel ellende en zelfs ziekteverzuim leidt. Beeld Imageselect
Gezondheidsraad-voorzitter Pim van Gool zegt dat er geen hond naar de ingegroeide teennagel kijkt, terwijl het tot veel ellende en zelfs ziekteverzuim leidt.Beeld Imageselect

Het jongste rapport van de Gezondheidsraad loog er woensdag niet om. Vooral de academische ziekenhuizen steken onevenredig veel tijd en geld in fundamenteel onderzoek dat ver staat van alledaagse ziektes. Te ver, vindt de raad. Kennis die leidt tot preventie en betere zorg legt het af tegen het najagen van een Nobelprijs voor de Geneeskunde.

De reden daarvoor, aldus nog steeds de raad, ligt in de wetenschappelijke afrekencultuur ook binnen ziekenhuizen. Niet het aantal geredde mensenlevens per onderzoeksuur doet er toe, maar het aantal publicaties in wetenschappelijke tijdschriften, liefst vooraanstaande als BMJ, The Lancet, Cell. Wie dat lukt trakteert op champagne en taart. Voor de collega's, niet de patiënten.

Nationale Wetenschapsagenda

Het vertoog van de Gezondheidsraad klinkt vertrouwd. Een paar jaar geleden had je de Science in Transition-beweging van academici die vonden dat ze eigenlijk verkeerd bezig waren. De race naar wetenschappelijke topbladen was een doel in zichzelf geworden en verleidde onderzoekers om uitkomsten van onderzoek net wat mooier voor te stellen dan ze eigenlijk zijn.

Zijn de medische wetenschappen te veel in zichzelf gekeerd? De ziekenhuizen verweerden zich met hun deelname aan de Nationale Wetenschapsagenda van Alexander Rinnooy Kan en anderen, waar alle Nederlanders wetenschappelijke vragen konden agenderen. We luisteren wél, was hun reactie.

Dat was even voorspelbaar als goed bedoeld natuurlijk, maar ze hadden misschien beter even in hun eigen wetenschappelijke tijdschriften kunnen kijken. In alle voorbeelden van vergeten aandoeningen die Gezondheidsraad-voorzitter Pim van Gool, neuroloog aan het AMC, ter tafel bracht viel me - om strikt persoonlijke redenen - de ingegroeide teennagel op. Daar kijkt geen hond naar, zei Van Gool, terwijl het tot veel ellende en zelfs ziekteverzuim leidt.

Vergeten? Een simpele zoekopdracht in het Web of Science, de wetenschappelijke wereldbibliotheek, gaf een verbluffend aantal geleerde artikelen over ingegroeide teennagels. Het gaat over oorzaken (diabetes mellitus), zorg en nazorg, over behandelingen. Chirurgisch, chemisch, er is zelfs iemand met magneten in de weer.

De eerste greep leverde 187 publicaties op. Voor zover ik het zie geen enkele Nederlandse, dat klopt. Maar de bibliotheek is om de hoek, ook voor voorzitters van de Gezondheidsraad.

Meer over