Nieuwstestament

Epstein stopte twee dagen voor zelfmoord zijn vermogen in een trust

De overleden miljardair Jeffrey Epstein heeft twee dagen voor hij in een gevangenis uit het leven stapte, zijn testament ondertekend. De ongehuwde vastgoedtycoon zonder kinderen vertrouwde al zijn eigendommen toe aan een trust, waarvan de begunstigden onbekend zijn.

Redactie
Jeffrey Epstein. Beeld AP
Jeffrey Epstein.Beeld AP

Het document is ingediend op de fiscaal gunstige Maagdeneilanden, die onder Amerikaanse voogdij staan. Volgens de documenten wordt de waarde van Epstein’s bezittingen geschat op 577 miljoen dollar. Dat fortuin valt nu onder ‘Trust 1953’, wellicht vernoemd naar Epstein's geboortejaar. Zo wordt de identiteit van de begunstigde beschermd. Wat er met het geld gebeurt, blijft over het algemeen gesproken ook geheim.

In het testament zelf, dat 21 pagina’s telt, wordt geen enkele begunstigde bij naam genoemd. Enkel de namen van de personen die belast zijn met de uitvoering van de nalatenschap worden vermeld, in dit geval Darren K. Indyke en Richard D. Kahn, die lang met Epstein zouden hebben samengewerkt. De twee mannen waren niet bereikbaar voor commentaar, meldt The New York Times.

Vastgoed

In het testament wordt het huis van van de zakenman in het New Yorkse stadsdeel Manhattan gewaardeerd op bijna 56 miljoen dollar. Zijn ranch in New Mexico zou 17 miljoen waard zijn, zijn eigendom aan de Parijse Avenue Foch 8,6 miljoen. De waarde van de twee eilanden in zijn bezit – Little Saint James en het recent aangekochte Great Saint James – wordt geschat op zo’n 85 miljoen.

Naast die vastgoedeigendommen bezat Epstein voor 307 miljoen dollar aan aandelen en andere investeringen, plus 56 miljoen in contanten. Zijn privévliegtuigen, boten en auto’s zijn goed voor 18,5 miljoen. De waarde van zijn kunstcollectie blijft onbekend.

Door gebruik te maken van een trust maakt Epstein het voor vermeende slachtoffers lastiger om een schadevergoeding te eisen. Er wordt rekening gehouden met een fors aantal rechtszaken door vrouwen die zeggen op jonge leeftijd door hem te zijn misbruikt.

Misbruik

De autoriteiten arresteerden Epstein eerder dit jaar. Aanklagers stellen dat hij tussen 2002 en 2005 tientallen minderjarige meisjes seksueel heeft uitgebuit. Zij zouden betaald zijn om seksuele handelingen uit te voeren in zijn huizen in Manhattan en Palm Beach in de staat Florida en aan boord van zijn privévliegtuig. Er hing hem een gevangenisstraf van 45 jaar boven het hoofd.

Op 10 augustus werd hij dood aangetroffen in zijn cel. Een autopsie wees uit dat hij zichzelf ophing. Dat gebeurde in de federale gevangenis in Manhattan, waar hij eerder onder strenge bewaking werd geplaatst wegens een eerdere zelfmoordpoging. Bewakers hadden de toestand van Epstein ieder half uur moeten checken, maar dat is niet gebeurd.

Er gaat een bezem door top van het Amerikaanse gevangeniswezen na de dood van Jeffrey Epstein.

Britse prins Andrew in de nesten door video waarop hij bij villa van Epstein schichtig afscheid neemt van een jonge vrouw.

Meer over