Episch koufront houdt Amerika aan huis gekluisterd

Elk jaargetijde heeft iets te bieden, maar deze winter kan het niet op. Dagelijks opent ABC World News het journaal met nieuwe records. In geen twintig jaar is de temperatuur zó snel gedaald. Door

ARIE ELSHOUT

Het is een overval: de duisternis valt in, het kwikt zakt zienderogen en dan arriveert op volle stormkracht de ijzige wind, rechtstreeks vanaf de Noordpool. Hij neemt bezit van de straten van New York, veegt ze leeg en lijkt die arme voedselkoeriertjes uit het Andesgebergte op hun gammele fietsjes aan stukken te willen snijden, omdat ze hem trotseren in hun drang voor een paar dollar fooi hun welgestelde klanten van eten te voorzien.

Binnen, in de warme studio's, zien opgewonden weermannen en -vrouwen hoe het ene na andere kouderecord omver wordt gekegeld. Ze komen erop uit dat het sinds de jaren twintig niet is voorgekomen dat de temperatuur zo veel en zo snel daalde: van plus 12 graden Celsius tot min 15 graden in een paar uur tijd. Bovendien was het voor het laatst in 1896 dat het zo koud was op 7 januari.

En het kan nog erger. In het binnenland worden in staten als Montana, North- en South-Dakota, Nebraska, Minnesota, Iowa en Michigan, nog lagere temperaturen gemeten. In Fargo, North-Dakota was het maandag min 35 graden Celsius. Dat is al heel koud, maar het wordt nog veel kouder als er wind bij komt. Gretig laten de weermannen - en vrouwen kaarten zien met daarop de gevoelstemperaturen: die zitten zo ver onder nul dat je alleen al bij de aanblik begint te rillen.

Het is een episch koufront dat Amerika in zijn greep heeft genomen en de media zijn er dol op. Het weer is een serieuze zaak hier, door alle seizoenen heen. 's Winters zijn er de kou en de sneeuwstormen, in het voorjaar de tornado's en overstromingen, in de zomer de hitte, droogte en bosbranden en in het najaar de orkanen en alweer de eerste sneeuw. Elk jaargetijde heeft iets te bieden, maar deze winter lijkt het niet op te kunnen.

Het begon al vroeg in december met hevige sneeuwval in grote delen van het land. ABC World News is toen begonnen elk avondjournaal te openen met het weer en is daar niet meer mee gestopt. Gelukkig bracht president Obama zijn kerstvakantie door op Hawaï, zodat er af en toe een meegereisde politiek verslaggever aan het woord kwam in bloemetjeshemd onder een palmboom. Anders hadden we alleen beelden gehad van dodelijke ijspegels, spekgladde autowegen, slippende vrachtwagens en doorglijdende vliegtuigen.

Aan relativeren wordt niet gedaan. Een beetje storm wordt al snel een 'monsterstorm'.

De kijker wordt bestookt met verontrustende cijfers: 185 miljoen Amerikanen getroffen door de kou, 35.000 vluchten vertraagd, en zeker 16.000 vluchten geschrapt, zo werd deze dagen gemeld. Met thermische camera's wordt getoond hoe snel warmte je lichaam verlaat met deze kou. De termijn waarop dan bevriezing dreigt, werd met de dag korter. Had je vorige week nog een half uur om bevroren lichaamsdelen te voorkomen, maandag was dat gezakt tot vijf minuten, wat meteen het uitlaten van de hond tot een levensgevaarlijke onderneming maakte die kon eindigen in geamputeerde tenen, vingers en oren.

De bron van alle weersellende wordt beschreven als een vreemde indringer met de naam van een Russisch geheim wapen: de Polar Vortex.

Dat is een weersysteem met ijskoude winden aan de Noordpool. Normaal blijft dat keurig op zijn plaats liggen, maar nu heeft het zich naar beneden laten zakken, Amerika veranderend in een vrieskist tot aan het zuidelijke Atlanta toe. Er is niets wat die koude lucht kan tegenhouden, schreef een krant, een beetje beteuterd. Zelfs het Pentagon niet, normaal het antwoord op alle dreigingen.

Maar tegen de natuur en extreem weer is niks bestand. De media kunnen er alleen over berichten. ABC heeft een 'extreem-weerteam' met verslaggevers die het nog drukker hebben dan hun politieke collega's. Ze zijn continu bezig alle door orkanen, tornado's, sneeuwstormen, overstromingen, bosbranden en hittegolven getroffen gebieden te bezoeken. Een dagtaak.

De jonge Ginger Zee is het gezicht van het team: zij is de eigen meteoroloog van ABC. Hitte, kou, water, wind en vuur - Ginger is erbij, met die oplichtende ogen van haar.

In laarzen in een boot, in een auto op een gladde weg, in een helikopter boven een bosbrand. Ze is er 's morgens, ze is er 's avonds en geen vakbond in de buurt. Af en toe ziet ze er vermoeid uit, maar ze herstelt altijd weer, onderweg naar de volgende weercalamiteit.

Dinsdag was het nog steeds zeer koud in New York. De zon scheen, maar zij was door de Polar Vortex gedegradeerd tot een machteloze figurant. De boosdoener van de Noordpool trekt zich naar verwacht deze week nog terug. Ginger zal het voor ons in de gaten houden.

undefined

Meer over