Enthousiast met de revue bezig, maar 'hooguit een beetje' zangeres

Teddy Scholten, die gisteren werd gecremeerd, raakte verzeild in de ‘lichte muziek’...

Een tikje ondeugend was het eind jaren vijftig misschien wel, dat Een beetje.

Maar niemand die er aanstoot aan nam. Teddy Scholten zong de tekst vol binnenrijm van Willy van Hemert vrolijk, vlot, zoet en welgemoed. Het buitenland vond het ook niet erg: ze won er in Cannes op 11 maart 1959 het vierde Eurovisie Songfestival mee. Dick Schallies had de muziek geschreven, Dolf van der Linden was de dirigent. De volgende dag stond een menigte op Schiphol haar op te wachten. Het succes was vooral via de radio tot de natie doorgedrongen. Iedereen hield van Teddy, volgens een beschrijving van toen de ‘Nederlandse Romy Schneider’.

Afgelopen donderdag overleed de zangeres, 83 jaar oud, en gisteren is ze in besloten kring gecremeerd.

Haar triomf stamt nog uit de periode dat het songfestival in overzichtelijke kring werd gehouden. Er waren elf deelnemende landen. Scholten, die optrad in een wijd uitlopende jurk tegen het decor van een molen, haalde 21 punten; na Corry Brokken met Net als toen in 1957 was ze de tweede Nederlandse winnaar. Er waren al snel speculaties dat de zege te danken was aan rivaliteit tussen Frankrijk en Italië. Die gunden elkaar de punten niet en kozen maar voor Teddy. Er volgden later versies van Een beetje in het Duits, Frans en Italiaans.

Scholten was in een laat stadium in de wedkamp beland. De voorrondes liepen al, toen ze werd uitgenodigd voor de nationale finale. De Sleeswijk Revue, waarin ze met haar man Henk optrad, gaf haar vrijaf.

Hoewel ze eerst even in de entourage van Toon Hermans verbleef, raakte ze later verzeild in de ‘lichte muziek’. De vader van Teddy van Swieteren was amateuracteur en toneelregisseur.

Henk Scholten schreef liedjes voor haar en ze maakte deel uit van De bonte dinsdagavondtrein. Later zei ze: ‘We waren enthousiast bezig, maar in feite heb ik mezelf nooit gezien als zangeres.’

Na ‘Cannes’ nam het echtpaar geregeld platen op, waaronder veel liedjes voor kinderen. Inmiddels verscheen Teddy ook geregeld op tv, in programma’s als de Snip & Snap Revue, de muziekshow Zaterdagavondakkoorden en Kiekeboe. In 1965 en 1966 presenteerde ze zelf het Nationaal Songfestival.

Het was ook rond die tijd dat ze het zingen eraan gaf. Tegen de VARA-gids zei ze in 1994 dat ze het zingen al die jaren niet gemist heeft. Zangeres, dat was ze ‘hooguit een beetje’ geweest.

Meer over