Enthousiast applaus voor paus bij eerste zondagsgebed

Paus Franciscus heeft zijn eerste zondagsgebed uitgesproken, het zogeheten angelusgebed. Toen hij voor het raam verscheen, vanwaar hij het gebed uitsprak, klonk een luid applaus van de tienduizenden gelovigen op het Sint Pietersplein in Rome.

Paus Franciscus.Beeld anp

Paus Franciscus begroette eerst de menigte onder het raam: 'Broeders en zusters, goedendag'. Franciscus riep de mensen in zijn gebed op tot barmhartigheid en om anderen te vergeven.

'Een beetje barmhartigheid verandert de wereld, maakt haar minder kil en rechtvaardiger. God wordt nooit moe om ons te vergeven. Het probleem is dat wij er moe van worden om om vergiffenis te vragen.' Het was de tweede keer die dag dat de leider van de Rooms-Katholieke Kerk een pleidooi hield voor barmhartigheid.

Krachtigste boodschap
Hij leidde voor de angelus een mis in de Sant'Anna in het Vaticaan. Franciscus riep in zijn preek op tot barmhartigheid. 'Voor mij, en dat zeg ik in alle bescheidenheid, is de barmhartigheid de krachtigste boodschap van de Heer.'

Tijdens de angelus reciteerde de paus ook de tekst van het Ave Maria in het Latijn en bad samen met de rooms-katholieken op het plein. Nadat hij afgelopen week tot paus was gekozen, bad hij ook al samen met de gelovigen op het plein. Dat nederige gebaar viel in goede aarde.

Eerste tweet
De paus werd tijdens het gebed meerdere malen onderbroken door enthousiast applaus vanaf het Sint Pietersplein. Kort na het eerste angelusgebed werd de eerste tweet van Franciscus de wereld ingestuurd. 'Beste vrienden. Ik dank jullie vanuit mijn hart en ik vraag jullie voor me te blijven bidden. Paus Franciscus.'

De kerkvader wenste de gelovigen na zijn eerste angelus een 'mooie zondag en smakelijk eten' toe.

Meer over