FILMTIPS

Enough, Very Bad Things, The Florentine

Iedere dag zet de Volkskrant de beste film kijktips op televisie op een rij.

Bart Koetsenruijter
Jennifer Lopez in de film Enough. Beeld Enough
Jennifer Lopez in de film Enough.Beeld Enough

Enough (Michael Apted, 2002)
RTL 8, 20.30-22.45 uur

Vrouwenzender RTL 8 eert deze week zangeres en actrice Jennifer Lopez. De vijf films die op vijf achtereenvolgende avonden worden uitgezonden, geven een aardige indruk van haar acteercapaciteiten maar bevatten niet de twee hoogtepunten uit haar carrière. De in 1969 in New York (The Bronx) geboren actrice speelde in 1997 en 1998 in respectievelijk U Turn van Oliver Stone en Out of Sight van Steven Soderbergh. In die van misdaad doordrenkte films werd ze zichtbaar uitgedaagd haar comfortzone te verlaten en overtuigde ze. De films die RTL deze week uitzendt, behoren vooral tot het genre waarvoor de actrice bij voorkeur wordt gecast: romantische films, drama of komedie.

Het vanavond uitgezonden Enough, van de Engelse allesfilmer Michael Apted (van onder meer de documentaire Up-serie en de Bond-film The World is Not Enough), is een geval apart. Lopez, in die jaren al lang en breed een superster, lijkt van zins te zijn geweest in een serieus drama een serieuze rol te spelen met een voor Hollywood nog best verrassende afloop. Ze is een serveerster in een diner die aan de haak wordt geslagen door een succesvolle ondernemer. Al snel ontpopt hij zich als een gewelddadige bruut, waarna ze zich genoodzaakt ziet te vluchten en er een horrorachtige klopjacht ontstaat. Jammer genoeg worden de acteurs lelijk in de weg gezeten door een onbeholpen scenario, waarin de ontwikkelingen aanvankelijk veel te snel gaan om een geloofwaardig fundament voor het vervolg te vormen, en waarin de slechte echtgenoot zinnen in de mond krijgt als: 'Ik verdien het geld, dus ik bepaal de regels'. En, om zijn vreemdgaan te vergoelijken: 'Er is niets mis met ons seksleven, maar ik ben nu eenmaal een man.'

Maar als gezegd maakt de verrassende plotwending tegen het einde van de film, die hier verder onvermeld moet blijven, voldoende goed. Daarin toont Lopez zich niet alleen een veelzijdig actrice, maar het doet de toeschouwer ook beseffen hoe bijna seksistisch Hollywood normaal gesproken dit soort verhalen tot een goed einde brengt. Waarmee Lopez dan toch een punt maakte.

Voor haar acteerwerk ontving Jennifer Lopez geen belangrijke prijzen. Wel grossiert ze in prijzen en nominaties bij twee wat minder belangrijk geachte festijnen: de Razzie Awards (de ludieke tegenhanger van de Oscars die de slechtste prestaties beloont) en de Teen Choice Awards van tv-zender Fox.

Very Bad Things (Peter Berg, 1998)
RTL 7, 00.10-02.05 uur

Zwarte komedie, schatplichtig aan Quentin Tarantino, over de bruidegom van rijkeluismeisje Cameron Diaz die met zijn vrienden aan de vooravond van de bruiloft een vrijgezellenfeestje viert in Las Vegas. Het avondje eindigt met twee lijken, die de groep besluit te begraven. Keurig op tijd keert het gezelschap vervolgens voor de bruiloft terug. Maar dan houden de makers de amoraliteit niet vol en laten ze de heren last krijgen van hun gemoed. Hadden ze toch beter naar Tarantino moeten kijken.

The Florentine (Nick Stagliano, 1999)
RTL 7, 22.10-00.10 uur

Mede door Francis Ford Coppola geproduceerde film, die in Nederland de bioscoop niet haalde. En dat terwijl de cast toch zou moeten aanspreken. Onder anderen broer en zus Michael en Virginia Madsen, Christopher Penn, James Belushi en Luke Perry verbeelden een groep vrienden die café The Florentine frequenteert om hun problemen te bespreken. Sfeerbepalende elementen zijn dat de vrienden stuk voor stuk een nogal gedesillusioneerde indruk maken en dat het café in een grauwe stad in Pennsylvania staat. Gefilmd werd in de verpieterde staalstad Allentown, ooit bezongen door Billy Joel. Al met al best een fijne ensemblefilm.

Meer over