Update

Enorm spoor van dumpingen chemisch afval rond Venlo

Brandweer en waterschap Peel en Maasvallei zijn vanmiddag begonnen met het opruimen van vele tientallen vaten met chemisch afval in en rond Venlo. Volgens de brandweer zijn nogal wat vaten aan het lekken. Het gaat waarschijnlijk om chemische stoffen gebruikt bij de productie van xtc en andere synthetische drugs.

Die zijn onder meer in de Everlosebeek gedumpt en worden daar zaterdagmiddag met groot materieel uit gehaald. Volgens de brandweer zijn nogal wat vaten aan het lekken. Het gaat waarschijnlijk om chemische stoffen gebruikt bij de productie van xtc en andere synthetische drugs, aldus de brandweer.

Een onbekend aantal vaten is zaterdag in de beek met de stroom mee afgedreven. Waterschap en brandweer sporen deze vaten op en halen die als eerste uit het water. Volgens het waterschap zijn er nog geen hoge vervuilingswaarden in het water gemeten.

De brandweer sloeg zaterdag groot alarm na de vondst van tientallen, deels lekkende, vaten met vele duizenden liters chemisch afval op vier plaatsen in Maasbree en Venlo. De woordvoerder van de brandweer sprak van 'een spoor van dumpingen van onbekende herkomst'.

De vaten zijn gevonden aan de Lange Heideweg en de Rinkestort in Maasbree en aan de Everlosebeekweg en de Newtonweg in Venlo. Aan de Lange Heideweg en aan de Rinkestort in Maasbree werden vaten van 1000 liter gevonden evenals vaten van kleinere inhoud, zei de woordvoerder. Aan de Everlosebeekweg vond de brandweer twee vaten van 200 liter. Langs en in de beek bij de Newtonweg telde de brandweer 8 grote vaten van elk 200 liter en ongeveer 60 her en der verspreid liggende en drijvende vaten van tussen de 20 en 50 liter.

Er is nog geen duidelijkheid over de samenstelling van het chemisch afval. De beek doorstroomt een kwetsbaar natuurgebied, niet ver van een waterwingebied, in de buurt van het voormalige Floriadeterrein.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over