NIEUWSEnnio Morricone (1928-2020)

Ennio Morricone (1928-2020), de invloedrijkste filmcomponist van zijn tijd, overleden na val

De Italiaanse componist Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden.

Mark Moorman
Ennio Morricone in de Ziggo Dome, 21 februari 2016. Beeld EPA
Ennio Morricone in de Ziggo Dome, 21 februari 2016.Beeld EPA

Hij kan zonder enige reserve de invloedrijkste filmcomponist van zijn tijd worden genoemd. De in de nacht van 5 op 6 juli op 91-jarige leeftijd overleden Ennio Morricone schreef meer dan vierhonderd scores en daarnaast nog eens honderd klassieke werken. De componist zou na een een val zijn overleden.

De films waarvoor Morricone muziek schreef waren niet allemaal onvergetelijk (Exorcist II), maar zijn muziek vaak wel. Zijn bekendste scores schreef hij voor de films van landgenoot Sergio Leone, met The Good, the Bad and the Ugly (1966), Once Upon a Time in the West (1968, een van de bestverkopende soundtracks uit de filmgeschiedenis, in Nederland alleen al 800 duizend) en Once Upon a Time in America (1984) als zijn meesterwerken.

Morricone bleef tot op hoge leeftijd voor orkesten staan en (film)muziek schrijven. Zijn muziek voor Quentin Tarantino’s The Hateful Eight (2015) – de film zelf was weer een ode aan de spaghettiwesterns van Leone en landgenoten Sergio Corbucci en Sergio Sollima – won een Grammy, een Golden Globe en een Oscar. Dat was pas de eerste Oscar die de Italiaan won, na vele nominaties en een oeuvreprijs in 2007.

Het Hollywood-cv van Morricone is indrukwekkend. Hij werkte met grootheden als Don Siegel, Mike Nichols, Brian de Palma, Oliver Stone en John Carpenter.

Morricone werd geboren in Rome als zoon van een moeder die een textielwinkel had en een vader (Mario Morricone) die trompet speelde in orkesten. De trompet werd ook het instrument van Ennio's keuze. Morricone studeerde vanaf zijn twaalfde harmonieleer aan het conservatorium, een vierjarige studie die hij in zes maanden afrondde.

Al in zijn eerste jaren als componist was hij productief in elk muzikaal genre dat voor zijn voeten kwam. In de jaren vijftig werkte hij nog weleens onder Amerikaanse pseudoniemen als Dan Savio en Leo Nichols. Hij debuteerde onder eigen naam in 1961 met de muziek voor Il Federale van Luciano Salce.

‘Beste scenarist’

Misschien dat er geen film is geweest waarin de muziek en het verhaal zo verweven zijn als Once Upon a Time in the West, waar de hoofdpersonen allemaal hun eigen onweerstaanbare muzikale motief meekregen (De man met de harmonica!) en de meeslepende score de aanzienlijke lengte van de scènes lijkt te bepalen.

Leone noemde Morricone zijn ‘beste scenarist’. De muziek werd voor het script uitgeschreven en bepaalde vervolgens het ritme van de film en in sommige gevallen het ritme van de acteurs, aangezien Leone de score op de set liet horen.

Lees ook:

Al decennia had Ennio Morricone geen westernsoundtrack meer gecomponeerd, maar regisseur Quentin Tarantino wist hem over te halen. De score voor The Hateful Eight leverde Il Maestro een Oscarnominatie op. De Volkskrant sprak het tweetal in 2016 over hun samenwerking.

Componist Ennio Morricone stond in september 2017 in Ahoy en weet soms zelf niet waar hij het allemaal vandaan haalt. De Volkskrant sprak il Maestro in Rome en leerde: gebruik nooit het woord spaghettiwestern.

Meer over