Enige weg naar rebellengebied Aleppo afgesneden door regime

De enige weg die leidt naar het gedeelte van de stad Aleppo dat in handen is van de rebellen, is donderdag door het Syrische regeringsleger afgesneden. 'Op dit moment kan niemand de stad in of uit', zegt Zakaria Malahifji van de rebellengroep Fastaqim tegen persbureau Reuters.

Redactie
Kinderen lopen in het puin van een verwoest gebouw. Beeld reuters
Kinderen lopen in het puin van een verwoest gebouw.Beeld reuters

Dit wordt bevestigd door een strijder van een andere groepering die ook in het gebied vecht. 'We sturen versterking en hopen de posities die het regime heeft ingenomen te heroveren, maar het ziet er slecht uit en het regeringsleger wordt vanuit de lucht gedekt.'

Sinds de gevechten in juli 2012 begonnen, is Aleppo in tweeën gedeeld: het regime heeft het westen van de stad in handen, en rebellen het oosten. De weg waar het om gaat is de westelijke ring rond de stad, de Castello. Dit is de enige route die vanuit rebellengebied naar buiten leidt en de weg is cruciaal om mensen en voorraden de stad in te krijgen. Naar schatting verblijven er nog steeds zo'n 350 duizend mensen in het oosten van Aleppo; duizenden strijders, maar nog steeds voornamelijk gewone burgers.

Wapenstilstand

Vanaf de heuvels ten noorden van Aleppo, probeert het regeringsleger deze weg al maanden af te sluiten of te vernietigen. In een toespraak vorige maand zwoer de Syrische president Assad om 'elke centimeter' van Syrië te heroveren. Aleppo, zei hij, zou 'het kerkhof' worden van de ambities van de Turkse president Erdogan, die rebellengroeperingen steunt.

Woensdag riep het Syrische leger nog een 72 uur durend staakt-het-vuren uit. De wapenstilstand, waar ook diverse rebellengroepen bij hebben aangesloten, viel samen met de feestelijkheden ter gelegenheid van het einde van de islamitische vastenmaand ramadan. Toch zou volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten al op diverse plekken het bestand zijn geschonden.

undefined

Verscheurde stad

Aleppo is een verscheurde stad. De Syrische burgeroorlog is hier elke dag aanwezig. Burgers wonen of in rebellengebied of in regeringswijken. Hoe valt hier te leven? Lees hier de reportage die remco Andersen in 2015 maakte. (+)

Meer over